Як зменшити споживання пластику: 7 практичних порад shutterstock

Як зменшити споживання пластику: 7 практичних порад

Романа Слісар

Прості кроки допоможуть зберегти здоров'я та зробити побут більш дружнім до довкілля

Повністю відмовитися від використання пластику складно, однак майже завжди є альтернатива звичним нам предметам, перехід на яку стане вагомим внеском у збереження довкілля .

Про це повідомили у незалежному об'єднанні експертів та екологічних активістів "Еколтава".

Фахівці виділили кілька пунктів, доступних практично кожному українцеві:

Відмовтесь від пластикових пакетів

Як зазначають експерти, пластикові пакети становлять левову частку відходів, при цьому розкладаються щонайменше 200 років.

"Велика частина пластмасових залишків — поліетиленові пакети. Основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — непоновлювального природного джерела. У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини", – йдеться у повідомленні.

Натомість можна використовувати альтернативні варіанти:

  • Тканинна сумка-шоппер

Вона міцніша, ніж пакет, прослужить довше, не надто шкодить довкіллю. Під час їх утилізації виділяється набагато менше шкідливих речовин, ніж під час утилізації поліетилену. Крім того, цей спосіб збереже ваш гаманець від додаткових витрат. Проте сенс такої екоторбинки у тому, щоб використовувати її весь час, тому не забувайте вдома, а беріть завжди з собою.

  • Плетена сумка-сіточка, “авоська”

Вони знову стають популярними завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд.

  • Паперові пакети, обгортковий папір

Це найпростіший варіант упаковування – екологічно чистий і безпечний продукт, що швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. Крафт-папір можна також використовувати як оригінальне пакування для подарунків.

  • Тканинні мішечки

Чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго.

  • Корзинки та сумочки з лози

Відносно практичний і дуже естетичний варіант.

Експерти наголошують: зараз почали дуже сильно пропагувати оксо-розкладні пакетики, які насправді нічим від простих не відрізняються, бо розкладаються до трьох років тільки при певних умовах: в лабораторії або на високотехнологічному полігоні, яких в Україні немає. Відповідно вони мають таку ж долю, як і звичайні пластикові пакети.

Варто використовувати біорозкладні пакети, але їх в Україні масово не виготовляють.

Обирайте продукти в екологічній упаковці

Наприклад, хліб, морозиво, цукор або соду, які продаються у паперовій упаковці. В деяких магазинах м’ясну нарізку також можуть пакувати у папір. У склі можна купувати олію, майонез, молочні продукти та дитяче харчування. У металевій упаковці − оливки, консерви, напої, згущене молоко або ікру.

Не зберігайте хліб і хлібобулочні вироби в полімерних матеріалах

Їх бажано поміщати в натуральні – бавовняну, лляну тканину, папір або в дерев’яну або металеву хлібницю.

Оберіть правильну упаковку для овочів, фруктів та інших продуктів

Для тривалого зберігання, у тому числі в холодильнику, призначені лише ті полімерні матеріали, які були спеціально протестовані для цього. Якщо м’ясо, риба, овочі, сир або інший продукт куплений у вакуумній упаковці, треба пам’ятати: з упаковки видаляють повітря і заповнюють інертним газом, а після відкриття в присутності кисню починає активно рости пліснява, дріжджі та інші мікроорганізми, що "дрімали" в безкисневому середовищі. Краще перекласти невикористаний продукт в скляну, порцелянову або керамічну тару.

Не купуйте воду в пластикових пляшках

Вона коштує дешевше, але ніякої користі від неї людина не отримає. Якщо є звичка носити воду з собою, то краще купити спеціальну пляшку або термокружку. Такі пляшки виглядають красиво і не несуть небезпеки.

Зменшіть кількість пластикової тари при використанні побутової хімії та косметики

В цьому сегменті ми використовуємо чи не найбільше пластику.

Повністю відмовитися від нього важко, але можна зменшити кількість пластикової тари, якщо придбати засоби для миття посуду, рідке мило, шампунь та інші продукти, що пропонуються у великій кількості, а потім перелити їх у дозатори.

Використовуйте менше пластику при зберіганні

Пластикові лоточки для обідів на роботу, покупка готової їжі в кулінарії, контейнерів для поїздок та зберігання. Окрім проблем з переробкою та можливого виділення шкідливих речовин, з часом вони набувають непривабливого вигляду і неприємного запаху. Не буде проблемою брати з собою в магазин скляні баночки та лоточки, перекладаючи в них готові страви, так і сир, м’ясо та інші продукти, що вимагають непроникної упаковки.

"Пластик є дуже небезпечним для нашого здоров’я при його неправильному використанні. Тому бажано повернутися до використання безпечних матеріалів: кераміки, натуральних природних тканин, скла і металу. Всі вони не є шкідливими та піддаються переробці", – резюмують експерти.

Раніше ЕкоПолітика писала про шість видів небезпечних відходів, які не можна викидати в загальний смітник, та де їх можна здати.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства