Міненерго вступило в Європейський альянс із чистого водню: що це означає для України shutterstock

Міненерго вступило в Європейський альянс із чистого водню: що це означає для України

Олекса Франко

Україну визнали пріоритетним партнером у водневій економіці Євросоюзу

Міністерство енергетики України приєдналося до Європейського альянсу з чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance).

Про вступ до альянсу Міненерго повідомило на своєму офіційному сайті. Як зазначили у пресслужбі, завдяки участі в альянсі відомство братиме участь у профільних заходах організації та отримувати найактуальнішу інформацію про розвиток водневої енергетики у країнах ЄС.

"Європейська Комісія визначила Україну одним із пріоритетних партнерів у майбутній водневій економіці Євросоюзу. Тому членство в Європейському альянсі з чистого водню допоможе активізувати нашу роботу з пошуку потенційних партнерів для втілення проєктів із виробництва, транспортування, накопичення та споживання водню", – зазначив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

За його словами, Україні важливо проводити консультації із широким колом країн і компаній, які розвивають водневу енергетику, адже нині влада досліджує потенціал виробництва "блакитного", "зеленого", "жовтого" водню. Результати цих досліджень, зауважив Демченков, ляжуть в основу водневої стратегії, яка передбачатиме план розвитку всіх видів водню, зокрема його виробництво, використання в Україні та експорт.

Європейський альянс із чистого водню об’єднує національні та місцеві органи влади, громадянське суспільство, бізнес та інші зацікавлені сторони для реалізації нової європейської водневої стратегії. Зокрема, йдеться про обговорення інвестицій в інфраструктуру водневої економіки по всій Європі, обсяг яких може сягнути 430 млрд євро до 2030 р.

Як додали в пресслужбі, уже сьогодні Міненерго візьме участь у Європейському водневому форумі, який проходитиме в онлайн-форматі 17–18 червня 2021 р., разом з іншими близько 1400 учасниками альянсу.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики розробило три проєкти для втілення Водневої стратегії України.

Напередодні ЕкоПолітика вирішила розібратися, чи готова Україна до запуску водневої економіки. У першій частині матеріалу йдетьсяпро стан світового ринку водню, новітні українські розробки, вартість такого ринку і перші водневі проєкти в Україні.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон