Видобуток газу на Закарпатті: суд заборонив "Укргазвидобуванню" працювати в заповідній зоні Дивись.Інфо

Видобуток газу на Закарпатті: суд заборонив "Укргазвидобуванню" працювати в заповідній зоні

Олена Яценьо

Попри це компанія не зупинила підготовчих робіт

Закарпатський окружний адміністративний суд 30 червня заборонив державній компанії "Укргазвидобування" діяльність із видобутку газу в селі Буковель.

Відповідне рішення суд виніс 30 червня, повідомляє видання "Заборона".

Дійшли висновку, що документ, на підставі якого "Укргазвидобування" розпочала підготовчі роботи та планувала видобувати газ, потрібно скасувати. Йдеться про висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД), який видав Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації.

На думку представників громадської організації "Юристи за екологію", документ затвердили з порушеннями норм чинного законодавства.

"У висновку ОВД не врахували позицію громадськості, там немає оцінки впливу на об’єкти природно-заповідного фонду, — пояснив представник організації Владислав Власюк. — А видобуток газу планують розпочати в районі заказників загальнодержавного значення, як-от Потік Оса, пам’яток природи загальнодержавного і місцевого значення — гір Високий камінь, Пікуй та інших. Окрім того, у документі йдеться про кілька свердловин, але конкретика є лише за однією з них. Тобто невідомо, де та які будуть інші свердловини. Відповідно, суд постановив скасувати висновок".

Також на судовому засіданні з’ясувалося, що в компанії "Укргазвидобування" справді немає всіх потрібних документів, які підтвердили б, що вони можуть володіти земельними ділянками, де планують працювати.

"У документах не наведено ані копій угод, ані договорів із землевласниками щодо права АТ "Укргазвидобування" користуватися ділянками, в межах яких має проводитися планова діяльність, — йдеться в рішенні суду. — Суд звертає увагу, що в матеріалах справи та у Висновку з ОВД не міститься ЖОДНОЇ інформації або відомостей, які б дали змогу встановити конкретні межі та підстави здійснення землекористування АТ "Укргазвидобування" під час планованої діяльності".

Беручи до уваги всі обставини, суд повністю задовольнив позов ГО "Юристи за екологію" і визнав протиправним та скасував висновок з оцінки впливу на довкілля, згідно з яким компанія "Укргазвидобування" почала працювати на Закарпатті.

Утім, підготовчі роботи тривають і далі. В організації припускають, що відповідач подасть апеляцію.

"Буквально вчора мешканці оглядали ділянку — техніка працює. "Укргазвидобування" поки що має на це право, адже рішення суду ще не набуло сили, — каже Власюк. — Рішення ухвалили пару днів тому й відповідач має 20 днів, аби подати апеляцію. Ми думаємо, що вони так і зроблять".

Зазначається, що на Закарпатті ще не було прецедентів, коли б активістам вдалося зупинити видобуток газу, навіть якщо він незаконний. За словами юриста, шанси перемогти — 50 на 50, адже "в будь-якій країні екологам важко боротися з нафтовим і газовим лобі".

Тим часом наявна ситуація вигідна "Укргазвидобуванню": поки справа "гуляє" судами, вони можуть і далі будувати свердловини, а згодом — і видобувати газ.

Додамо, що голова громадської організації "Екологічна ліга" Тетяна Тимочко звинуватила представників НАК "Нафтогазу" у махінаціях з отриманням згоди селян на проведення розвідувальних робіт із видобування газу на Слов’янській площі Юзівської ділянки.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт №3576 "Про посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин".

Також нагадаємо, що раніше парламент підтримав у першому читанні й за основу законопроєкт № 4187 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування".

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена