Від Зеленського вимагають звільнити Мальованого: звинуватили в корупції та зриві роботи ДЕІ

Від Зеленського вимагають звільнити Мальованого: звинуватили в корупції та зриві роботи ДЕІ

Маргарита Шевченко

Активістка розповіла, як у ДЕІ не знайшлося 300 грн, щоб відсудити в порушника 1,95 млн

Від президента Володимира Зеленського та міністра охорони довкілля Романа Абрамовського вимагають звільнення голови Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого.

Про це у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook написала голова ГО "Екологічний патруль" Тетяна Лампіка. За її інформацією, Мальований за хабарі призначав регіональних начальників екоінспекції в обхід конкурсу.

"Ми підготуємо завтра звернення до президента, до прем'єр-міністра та до всіх правоохоронних органів про те, що пан Мальований неправомірно призначає на посади начальників округів людей, які брали хабарі. Без конкурсів, а просто шляхом переведення, були призначені на посади. Таким способом скасовує абсолютно чесну, прозору політику, зате публікує у Facebook [дописи] про його чесні наміри... Звернення відправлять і до Абрамовського щодо дій Мальованого", — заявила Лампіка.

Вона вважає, що робота Мальованого на чолі ДЕІ не приводить до жодних реальних результатів, окрім сухої статистики.

"Підприємства як забруднювали повітря, так і забруднюють. Перевірки, які проводяться, узгоджуються із забруднювачами і просто отримуються хабарі на різних рівнях. Та статистика, яка наводиться у Facebook, вона охоплює тільки декілька районів, а не всю Україну. Ми не розуміємо, чи є стягнення до бюджету. Те, що інспекція наклала штраф, притягнула до адміністративної відповідальності, не означає, що підприємство взагалі сплатить за це. Перемоги, про які Мальований звітує у Facebook, — фейкові, бо насправді жодних перемог ми з вами не відчуваємо", — сказано в заяві керівниці ГО "Екологічний патруль".

Вона наголосила, що одні й ті самі підприємства-забруднювачі щороку створюють одні й ті самі проблеми, а ДЕІ, зокрема, зовсім не поліпшує ситуації.

"Що Ви взагалі робите? Кого Ви призначаєте? Хто всі ці люди, яких ви за певні гроші призначаєте? Я це впевнено кажу, бо я знаю, що Ви, пане Мальований, отримуєте гроші за призначення. Я дуже довго чекала, що призначення будуть чесні. На прохання громадськості я брала участь у цих конкурсах не тому, що дуже хочу бути чиновницею, а тому, що мене попросили подивитися зсередини на те, що відбувається", — емоційно висловилася Лампіка.

Активістка різко розкритикувала роботу нового Офісу ДЕІ у Кривому Розі. За її словами, там призначили всіх керівників зі старої системи, а сам Мальований лише піариться на відкритті нового Офісу і зовсім не опікується проблемами людей, пов'язаними з промзабрудненнями.

Вона публічно звернулася до міністра Романа Абрамовського з проханням звернути увагу на Мальованого, який, на її думку, не відповідає обійманій ним посаді.

"Ми потерпаємо від забруднення довкілля, і, які б закони ви не ухвалювали, які б стратегії не затверджували — вони не будуть працювати, бо в регіонах ніхто це не фіксує, не стежить за тим, щоб ці закони взагалі працювали. Нікого не штрафують. Як можна назвати орган, який не може зайти на підприємство? За 5 років, поки був мораторій, я особисто спільно з поліцією Дніпропетровської області припинила роботу двох підприємств. Скільки підприємств було призупинено Державною екологічною інспекцією в регіоні за цей час? Чи була хоча б спроба подати до суду на призупинення?" — додала Лампіка.

За її словами, громадська організація "Екологічний патруль"зверталася до Мальованого щодо збитку, який був нарахований у Синельниківському районі на 1,95 млн грн щодо знесення зелених насаджень. 

"Я просила в Мальованого надати гроші для судового збору, щоб ДЕІ могла судитися. Що вона (Держекоінспекція. — Ред.) зробила? Вона до суду не пішла, бо в неї не вистачило 300 грн, щоб піти до суду. Тобто в мене були гроші, щоб хлопці виїхали, щоб заправити їх пальним, а в інспекції, яка живе на мої податки, з'ясувалося, що немає 300 грн, щоб піти до суду? Це ганьба для ДЕІ. Я вважаю, що пан Мальований не має права обіймати цю посаду. Тепер у правовому полі все зроблю для того, щоб звільнили пана Мальованого й регіональних начальників, яких він попризначав", — підсумувала екоактивістка.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на початку лютого Мальований пообіцяв посилити покарання екоінспекторів за будь-які прояви корупції. Керівників територіальних управлінь будуть негайно звільняти в разі порушень їхніх підлеглих.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів