Від родючих земель до екзотичної пустелі: вчений розповів, яке майбутнє чекає на південь України Shutterstock

Від родючих земель до екзотичної пустелі: вчений розповів, яке майбутнє чекає на південь України

Людмила Гончаренко

Наразі існує перспектива масштабування Олешківських пісків на весь південь України

Протягом найближчих десятиліть південь країни може перетворитися на суцільну пустелю, а унікальні родючі чорноземи будуть втрачені. Причина тому – стрімкий темп зміни клімату в Україні.

Про це розповів в ефірі програми "Сьогодні День" на телеканалі "Україна 24" український науковець, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

За його словами, клімат змінювався всю історію нашої планети, але він ніколи не змінювався з такою швидкістю. Прискоренню цьому процесу, на думку вченого, посприяла людина своєю індустріальною діяльністю і викидами парникових газів.  

"В Україні є така чудова екзотична місцина, називається Олешківські піски – маленький фрагмент пустелі в Херсонській області. Там люблять ганяти на джипах, там навіть верблюдів завели для туристів. Поки це маленький клаптик, це дуже прикольно, це екзотика. А проблема в тому, що це утворення не є природним. На місці цих Олешківських пісків були родючі чорноземи, типовий український степ... Буквально за декілька десятиліть через неправильне розорювання і висихання там утворилась отака пустеля. Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України. Все те, що є степовою зоною, через 30 років може бути такими Олешківськими пісками", – заявив науковець.

Дикий зауважив, що на півдні завжди було посушливо – "завжди кількість опадів була на межі того, що треба для сільськогосподарських земель, а тепер ця межа дуже сильно зсувається".

"Там було посушливо, а стає ще в рази посушливіше. Крім того, дуже посилюється вивітрювання... Води стає менше, вона висихає, і сухий ґрунт піддається значно сильнішому, ніж раніше, вітровому навантаженню... Зараз наші чорноземи піднімаються вітрами й виносяться. Швидкість цього процесу така, що ми їх реально можемо втратити за 20 років, якщо нічого з цим не робити", – сказав він.

На думку науковця, найбільш помітним наслідком зміни клімату в Україні в найближчі 10-20 років стане дефіцит води і вивітрювання чорноземів. А от підняття рівня світового океану і можливі підтоплення України – це далека перспектива.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що на думку фахівців, через 30 років клімат мегаполісів буде відповідати тому, який наразі спостерігають приблизно на 1000 км на південь.

Читайте також
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого