Через зміни клімату Україна може опинитися в субтропіках Shutterstock

Через зміни клімату Україна може опинитися в субтропіках

На думку фахівців, через 30 років клімат мегаполісів буде відповідати тому, який наразі спостерігають приблизно на 1000 км на південь

У  зв'язку зі змінами клімату через декілька десятиліть Україна може опинитися в субтропіках.

Про це з посиланнями на експертів повідомило видання "Фокус".

Як зазначається, ще у 2019 році дослідники Швейцарської вищої технічної школи Цюриха спрогнозували "переїзд" більшості міст у тепліші субтропічні краї. Передбачається, що через 30 років клімат мегаполісів буде відповідати такому, який наразі спостерігається приблизно на 1000 км на південь.
В Україні погодні аномалії фіксують з початку 2000-х, але першим відчутним викликом став березень 2013 року, коли у Києві випала рекордна кількість снігу, паралізувавши все місто.

"У 2019 вперше за 139 років спостережень груднева температура повітря в столиці перевищила 15°C. Червень того ж року виявився найспекотнішим за всю історію спостережень — +30° С трималися два тижні в багатьох українських містах. У період з травня по вересень посуха вразила приблизно 50% посівів озимих. А далі на міста, зокрема Київ, опустився густий смог. У 2019-2020 роках метеорологічна зима майже минула Україну, зате весна позначилася заморозками до кінця травня", – зазначили у повідомленні, додавши, що в Україні почастішали випадки природних катаклізмів – пилові та піщані бурі, урагани, сніг в теплу пору року, сильні і тривалі дощі тощо.

"У 2020 році з Державного бюджету України виділили 2,6 млрд грн на попередження та ліквідацію надзвичайних ситуацій. З кожним роком наслідки зміни клімату будуть тільки посилюватися, якщо всі країни світу не почнуть активних дій щодо скорочення викидів парникових газів. Паралельно важливо впроваджувати заходи з адаптації до зміни клімату, щоб бути готовими до стихійних лих і відчувати мінімальну шкоду від них", – зазначила фахівець відділу клімату і транспорту ГО "Екодім" Ольга Гусакова.

За словами завідувачки відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, екстремальні температури спостерігатимуть дедалі частіше.

"Останні кілька десятиліть ми все частіше відзначаємо аномальні погодні умови. Але це не випадковість, а тенденція. Екстремальних температур стає все більше, і так буде продовжуватися", – наголосила експертка, додавши, що зима стає коротшою, літо — довшим.

Однак, за її словами, без зими ми не залишимося.

"Україна розташована в помірних широтах, і як би там не було, на нас будуть впливати арктичні широти й арктичне повітря буде знижувати температуру. Але кліматичні зміни будуть. Наприклад, у Харкові температура повітря до кінця століття може стати такою, як наразі в Миколаївській області. Хоча це не означає, що зима зникне, просто вона буде мʼякшою", — пояснила Балабух.

В умовах зміни клімату спостерігається зміщення природного фізико-географічного тону, а разом з тим відбувається переміщення видів рослин і тварин, характерних для свого регіону. Це загрожує втратою біорізноманіття. Крім того, експерти попереджують, що в найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій. Уже зараз 13 млн га сільськогосподарських угідь зазнають згубного впливу водної ерозії, понад 6 млн га земель систематично піддаються вітровій ерозії, до 20 млн га охоплені пиловими бурями.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що велика частина території України може перетворитися на пустелю вже через 30-40 років.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря