Верховна Рада знову збереться після карантину: які екологічні законопроєкти розглянуть

Верховна Рада знову збереться після карантину: які екологічні законопроєкти розглянуть

Валентина Гембарська

До розгляду заплановано три екологічні законопроєкти

Верховна Рада у вівторок, 13 квітня, збереться на пленарне засідання після вимушеної перерви у роботі у зв'язку з посиленням карантину через COVID-19.

ЕкоПолітика проаналізувала порядок денний парламенту на 12-16 квітня і пропонує своїм читачам ознайомитися з законопроєктами, які стосуються охорони довкілля.

14 квітня

  • Законопроєкти №3200 і 3200-1 "Щодо вдосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання й запобігання незаконному полюванню" (перше читання). Автор основного — голова екокомітету Олег Бондаренко, альтернативного — нардеп від "Слуги народу" Сергій Литвиненко.

Документ має на меті встановити плату за користування мисливськими угіддями з розрахунку за 1 га мисливських угідь (відповідно в процентному співвідношенні неоподаткованого мінімуму доходів громадян, що становить 17 гривень, відповідно до пункту 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України).

  • Лісових – 1,70 грн (10%);
  • польових – 1,36 грн (8%);
  • водно-болотних – 0,85 грн (5%).

Враховуючи наведене, додаткове надходження до бюджетів органів місцевого самоврядування за користування мисливськими угіддями становитиме 53,8 млн грн.

16 квітня

  • Законопроєкт №3563 "Щодо захисту дітей від спостерігання за полюванням" (перше читання). Автор — позафракційний нардеп Олександр Дубінський.

Документ має на меті заборонити проведення полювання в присутності дітей до 18 років, а також удосконалити ст. 85 КУпАП України в розрізі притягнення до відповідальності за порушення правил полювання.

"Метою проєкту закону України є захист дітей від моральних страждань та узгодження окремих норм чинного законодавства, підвищення відповідальності за порушення правил полювання. Завданнями є забезпечення мінімально необхідного законодавчого регулювання захисту дітей від моральних страждань, які виникають від спостерігання ними за вбивством тварин під час полювання, їхнім болем і мученням від цього", — сказано в пояснювальній записці.

  • Законопроєкт №2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (повторне друге читання). Автор — нардеп від "Слуги народу" Олександр Кривошеєв.

Документ має на меті заборонити поширення в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: надлегких пластикових пакетів; легких пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм, оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не будуть поширюватися тільки на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів і розмірами 225 х 345 х 450 ​​мм, які використовуються як первинне упакування для м’яса, риби та продуктів із них, а також сипучих продуктів. Їх буде заборонено з 2023 року, після появи на ринку відповідних альтернатив.

Планується, що заборона на пластикові пакети почне діяти через дев’ять місяців із дня ухвалення законопроєкту. Відповідно, буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи, зокрема пакети й сумки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Міністерство енергетики України винесло пропозицію запровадити нульову ставку екологічного податку на викиди СО2, отримані в результаті спалювання біопалива.

9 квітня проєкт закону "Про встановлення нульової ставки податку на викиди двоокису вуглецю при спалюванні біопалива" оприлюднили на сайті відомства для громадського обговорення, яке триватиме місяць.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів