Верховна Рада посилила покарання за підпал трави й лісу

Верховна Рада посилила покарання за підпал трави й лісу

"Слуги народу" в кілька разів збільшили суми штрафів

Верховна Рада України на засіданні в середу, 3 лютого, ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3755 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства в сфері захисту природних екосистем від пожеж.

За документ проголосувало 315 народних депутатів (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки).

Зокрема, пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки. Зараз розмір санкцій залишається надзвичайно низьким порівняно із заподіяною шкодою.

Документ передбачає підвищення штрафів у розмірі від 100 (1 700 грн) до 200 (3 400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб — від 200 (3 400 грн) до 300 (5 100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з пояснювальною запискою, нині в Україні немає належного державного контролю та дієвих важелів впливу щодо правопорушників, які фактично створюють умови для виникнення пожеж: випалюють стерню, луки, пасовища, ділянки зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишають рослинність або її залишки й опале листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, на території зелених насаджень і газонах у населених пунктах тощо.

Рішення прокоментував і голова парламентського комітету з питань екологічної політики та автор зазначеного законопроєкту Олег Бондаренко.

За його словами, метою законопроєкту є:

  • посилення захисту навколишнього середовища;
  • запобігання пожежам у природних екосистемах;
  • підвищення ефективності управління та контролю в цій сфері;
  • посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

"Чекаємо ухвалення в другому читанні наступного пленарного тижня й іншого важливого законопроєкту № 3526" Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах і на землях інших категорій". Упевнений, що разом ці законопроєкти істотно змінять ситуацію як із запобіганням виникненню пожеж в екосистемах, так і взагалі з підвищенням рівня пожежної безпеки в Україні", - написав нардеп на своїй сторінці у Facebook.

Результати поіменного голосування:

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 3805, який передбачає посилення відповідальності за вирубування дерев у межах населених пунктів.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради

Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний
Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний

Екокомітет розгляне план своєї роботи на період 11 сесії Верховної Ради