Верховна Рада підтримала законопроєкт "Про охорону повітря" shutterstock

Верховна Рада підтримала законопроєкт "Про охорону повітря"

Проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря"

Верховна Рада в середу, 17 лютого, підтримала в першому читанні законопроєкт №4259 "Про охорону атмосферного повітря", який повинен адаптувати законодавство України до законодавства ЄС.

"За" відповідне рішення проголосував 231 нардеп. Зокрема, члени президентської фракції монобільшості "Слуга народу" дали 208 голосів (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки).

  • №4259 "Про охорону атмосферного повітря". Ініціатором став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Мета документа: створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміни клімату, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

"Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", - сказано в пояснювальній записці.

Запропоноване уточнення спрямоване на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС з вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов’язання України скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, що шкідливо впливають на озоновий шар.

Відзначимо, що проєкт - технічний. Він має намір увідповіднювати законодавство до закону "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами" в частині визначення правових та організаційних основ.


Як повідомляла ЕкоПолітика, Верховна Рада 16 лютого провалила голосування і відправила на доопрацювання скандальний законопроєкт №4167 "Про запобігання, зменшення та контролі промислового забруднення".

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради