Вчені опублікували доповідь щодо змін клімату: чого чекати в майбутньому www.ipcc.ch

Вчені опублікували доповідь щодо змін клімату: чого чекати в майбутньому

Документ містить напрацювання фахівців за останні вісім років

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) опублікувала перший том шостої оціночної доповіді про вплив на клімат.

Відповідні матеріали з'явилися в мережі.

Як відомо, попередній, п'ятий звіт з'явився у 2013-2014 роках.

Рукопис нової доповіді поки не повністю пройшов коректуру і становить 3949 сторінок. Технічне резюме – 159 сторінок.

У новому документі вчені виділили основні пункти:

  • Вперше показано, як частка в температурному зростанні пов'язана з діяльністю людини: приповерхнева температура повітря з кінця 19 століття до 2010-2019 рр. виросла в діапазоні від 0,8 до 1,3ºC (медіанне значення 1,07ºC).

Співвідношення температурних трендів і факторів мінливості клімату. Джерело: IPCC

  • Крім того, в звіті представлене ​​регіональне фокусування наукових знань про клімат. Виділено основні індикатори (30 для суші і 5 для океану), світ розбитий на великі макрорегіони (46 для суші і 12 для океанів) і показано, як в яких регіонах будуть змінюватися ці індикатори. Також вчені представили інтерактивний атлас, де кожен може вибрати регіони, що його цікавлять, індикатори і подивитися, як вони змінювалися за даними спостережень і будуть змінюватися при різних сценаріях антропогенного розвитку.
  • У документі підкреслили зв'язок між якістю повітря і змінами клімату. Найбільш делікатні сценарії розраховували з урахуванням підвищення якості повітря в містах. Як повідомляється, скорочення викидів аерозолів в містах буде компенсуватися скороченням емісій метану і зниженням концентрації тропосферного озону.
  • У технічному резюме нового звіту приділяють увагу палеокліматичним дослідженням. Документ показує, наскільки безпрецедентні сучасні зміни. Так, наприклад, за останні 50 років температура росла швидше, ніж за будь-який з 50-літніх періодів за останні 2 тисячі років, а десятиліття 2010-2019 стало найспекотнішим за минулі 125 тисяч років.
Раніше ЕкоПолітика писала, що в ООН б'ють на сполох через наближення кліматичної катастрофи . За даними організації, Земля наближається до екологічної катастрофи, враховуючи безпрецедентний період екстремальних погодних умов і кліматичних катаклізмів, яким став 2020.
Читайте також
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету