В Укргідрометцентрі назвали найбільші забрудники в повітрі Києва Shutterstock

В Укргідрометцентрі назвали найбільші забрудники в повітрі Києва

Олена Яценьо

Рівень забруднення столичного повітря змінюється щодня

Повітря в Києві через викиди від автотранспорту найбільше забруднено діоксидом азоту, а також формальдегідом, який або досягає критичного рівня, або в кілька разів перевищує його.

Про це директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Це елемент [діоксид азоту], що пов’язаний з автотранспортом, тут є перевищення в чотири рази гранично допустимих середньодобових концентрацій", — зазначив синоптик.

Окрім того, за його словами, вміст формальдегіду в київському повітрі місцями досягає критичної позначки, а часто перевищує норму у два-три рази.

Кульбіда зауважив, що рівень забруднення столичного повітря змінюється щодня. Водночас фахівці контролюють наявність пилу в атмосфері міста, але за іншими регіонами такої інформації немає.

"Пил у нас нижче за гранично допустимі концентрації, діоксид сірки взагалі нижчий разів у 10-20, оксид вуглецю також не досягає критичних позначок", — продовжив він.

З огляду на все це, зазначив синоптик, ситуація з повітрям в Києві цілком нормальна.

"Звичайно, якість повітря може погіршуватися. Це пов’язано як із погодними причинами, так і з деякими іншими, наприклад викидами забруднювальних речовин автотранспортом", — наголосив директор Укргідрометцентру.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на думку експертів, однією з головних причин забруднення повітря в Україні є автотранспорт.

Зокрема, заступник державного секретаря Кабінету міністрів України Анатолій Куцевол зауважив, що "поки європейські країни забороняють дизель і додатково оподатковують старі автомобілі, ми відкриваємо двері для мільйонів імпортованих звідти старих авто".

На тому, що "євробляхи" – більший забрудник довкілля, ніж промисловість, заявив також генеральний директор Федерації роботодавців Руслан Іллічов.

Зазначимо, що обсяг імпорту вживаних автомобілів за січень-серпень становить 301,3 тис. од. Навіть більше, у липні зафіксували місячний рекорд реєстрацій (54,5 тис. авто) за останні кілька років. Торік же ввезення б/у автомобілів сягало 353,4 тис. од.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський спростив розмитнення "євроблях".

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького