В Україні запустили проєкт з утилізації тари з-під засобів захисту рослин superagronom.com

В Україні запустили проєкт з утилізації тари з-під засобів захисту рослин

Олена Яценьо

EBA закликала аграріїв узяти участь у проєкті асоціації

Європейська бізнес-асоціація (EBA) запустила у квітні пілотний проєкт "Агро Варта", який допомагає аграріям безоплатно вивезти й утилізувати каністри з-під засобів захисту рослин (ЗЗР).

Мета проєкту — запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під ЗЗР, повідомила пресслужба асоціації.

Подати заявки на безоплатне вивезення та утилізацію тари з-під ЗЗР можна на спеціальній електронній платформі.

Про те, як подати заявку на збір тари, чому це зручно для користувачів ЗЗР і компаній, які здійснюють переробку використаної тари, розповіли представники Агрохімічного комітету Асоціації Віктор Погорілий і Марина Шимкус під час круглого столу "Відповідальне поводження з використаною тарою з-під ЗЗР", що відбувся 30 вересня.

Усього близько 40 учасників узяли участь у заході, серед яких — представники агрохолдингів, дистриб’юторів, фермерських господарств.

"Для поліпшення якості надання послуг, а також для підвищення ефективності збору та переробки тари ми порушуємо, обговорюємо та шукаємо шляхи розв'язання всіх практичних проблем, що виникають у користувача, компанії-переробника та виробників чи імпортерів ЗЗР e процесі поводження з використаною тарою з-під ЗЗР", — зазначив керівник Агрохімічного напряму EBA Віктор Погорілий.

Оскільки питання утилізації небезпечних відходів є надзвичайно актуальним для розвитку сталого та екологічно свідомого сільського господарства, то EBA закликала аграріїв узяти участь у проєкті асоціації.

"Одним із типів небезпечних відходів, які потребують уваги, є тара з-під засобів захисту рослин. Нині для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, удосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб’єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою", —  йдеться в повідомленні.

В асоціації очікують на підтримку проєкту в регіонах, щоб збільшити поінформованість аграріїв про можливість безплатної передачі використаної тари з-під ЗЗР ліцензованим компаніям.

Зазначається, що в межах проєкту "Агро Варта" за результатами тендеру відібрали компанії, що мають ліцензію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на поводження з небезпечними відходами, які відповідають екологічним і технічним вимогам щодо процесів перероблення та утилізації тари з-під ЗЗР. Ці компанії безплатно для фермерів забезпечують повний цикл поводження з тарою з-під ЗЗР компаній-учасників проєкту (збирання, перевезення, переробку та утилізацію).

Компаніями-засновниками та учасниками проєкту "Агро Варта" є такі виробники та імпортери ЗЗР: ТОВ "АДАМА УКРАЇНА", ТОВ "БАСФ Т.О.В", ТОВ "БАЙЄР", ТОВ "ФМС УКРАЇНА", ТОВ "НУФАРМ УКРАЇНА", ТОВ "САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН", ТОВ "СИНГЕНТА", ТОВ "ЮПЛ УКРАЇНА".

Напередодні ЕкоПолітика писала, що до кінця 2021 року Європейська бізнес-асоціація планує повністю запустити платформу-маркетплейс Second Chance Bank відповідно до концепції сталого розвитку.

Читайте також
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко

Доцільно проєктувати параметри системи української СТВ максимально наближено до європейської моделі

В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди
В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди

Ймовірно, Постанова першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок

Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA
Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA

Наразі економіка ЄС стикається з чотирма викликами в контексті енергетики та декарбонізації

В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"
В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"

Розробників закликали доопрацювати законопроєкт №7327 відповідно до пропозицій бізнес-спільноти