В Україні запустили Державний фонд декарбонізації: потенційні успіхи та загрози

В Україні запустили Державний фонд декарбонізації: потенційні успіхи та загрози

Катерина Бєлоусова

Для реальної енергоефективності та декарбонізації потрібні виключно діючі програми

В Україні з 1 січня запрацював Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації для роботи якого у 2024 році планують акумулювати близько $26 мільйонів. Хоча в екоспільноті ідею створення такого Фонду вважають проривною, відсутність чітких механізмів в момент його запуску викликають обгрунтоване занепокоєння.

В деталях функціонування Фонду та занепокоєннях щодо його ефективності розбиралася ЕкоПолітика.

Як відомо, джерелом надходження коштів до Фонду стане екологічний податок, який забруднювачі сплачують за викиди вуглецю, а також міжнародні кредити та гранти. Завдяки Фонду також вперше на законодавчому рівні зафіксований принцип "забруднювач платить".

Фонд допоможе реалізувати програми для громадян, підприємств та громад щодо:

  • енергоефективності та термомодернізації;
  • зменшення викидів вуглецю;
  • підтримки альтернативних джерел енергії.

“У планах Агентства на 2024 рік продовжувати роботу для забезпечення повноцінного функціонування створених інструментів та програм стимулювання декарбонізації та енергоефективної трансформації. Зокрема, планується акумулювати близько $26 мільйонів для роботи Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, розширити кількість регіональних офісів, а також стимулювати використання альтернативних видів палива”, – сказала голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва.

Варто зазначити, що у 2023 році в Україні відкрили перші два регіональні офіси декарбонізації та енергоефективності на Дніпропетровщині та Кіровоградщині.

Президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок в ексклюзивному коментарі для ЕкоПолітики підкреслила, що попри амбітну та проривну ідею для реальної енергоефективності та декарбонізації потрібні виключно діючі програми, завдяки яким громади та підприємства реалізовуватимуть енергоефективні проєкти.

“Сьогодні важливі програми стимулювання, а не гарні обіцянки та кількість створених нових Офісів. Тому висновки робити рано, але відсутність чітких механізмів в момент запуску Фонду викликають обгрунтоване занепокоєння: з яких джерел наповнюється Фонд, як використовуються його кошти, як стимулюються підприємства, які реально підтверджують ефективні проєкти та їхні результати?”, – сказала вона.

Циганок наголосила, що ефективність Фонду декарбонізації буде залежати від політичної волі команди, що впроваджує цю проривну реформу.

Нагадаємо, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва заявила, що одним з ключових досягнень відомства 2023 року стало створення держфонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, який запрацює з 1 січня 2024 року.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС