В Україні запрацює сервіс капшерінгу: для івентів можна орендувати еко-стаканчики Shutterstock

В Україні запрацює сервіс капшерінгу: для івентів можна орендувати еко-стаканчики

Людмила Гончаренко

Щорічно в світі використовується майже 500 мільярдів пластикових одноразових стаканчиків, що в 60 разів більше населення планети

В Україні щорічно проводиться понад 500 масштабних фестивалів та заходів, і ще тисячі корпоративів, після яких утворюються тонни сміття із пластикових стаканчиків й невідсортованих відходів. Використання паперових стаканчиків теж не вирішує проблему, адже, по-перше, вони покриті пластиковою оболонкою, по-друге, виготовляються з дерева, що передбачає вирубку лісів. 

Про це пише інтернет-ЗМІ “24 канал”.

Період розкладання пластикових стаканів становить близько 500 років і лише 1% цих відходів потрапляє на переробку. Деякі країни вже зараз забороняють використання та виробництво одноразового пластику та передбачають відповідальність за порушення заборони, зокрема: Франція, Великобританія та Кенія. Парламент ЄС проголосував за повну заборону на використання цілого ряду одноразових пластиків по всьому Євросоюзу.

Для вирішення цих проблем Асоціація лідерів сталого розвитку запускає перший в Україні інтегрований проєкт Cup Sharing & Sorting Waste

В чому суть проєкта? 

На всі заходи національного, регіонального, міського чи корпоративного масштабу Асоціація готова надати багаторазові стакани з бамбукового волокна і пластика, що підходять для вторинної переробки і не виділяє шкідливих речовин за будь-якого температурного режиму. За бажанням на такі стакані за окрему плату можна нанести логотип івенту і залишити як сувенір учасникам. Також ці стакани можна взяти під заставу від 50 до 100 грн за великий, або 30-60 гривень за маленький, залежно від формату заходу. 

Якщо учасники заходу після користування матимуть бажання замінити чашку на чисту, то це можна зробити безкоштовно в пункті обміну, який буде розташований на івенті.

Глава Асоціації лідерів сталого розвитку, засновниця агентства формування смислів і креативних ідей "Zubarewa: communication and sustainability" Олена Зубарєва розповідає, що за оцінками західних експертів, які реалізують подібні проєкти вже досить давно, всього 7-8% учасників заходу повертають посуд. Інші ж залишають його як сувенір. Хтось навіть починає колекціонувати чашки з логотипами улюблених компаній або заходів.

“Ми розраховуємо на партнерство влади, бізнесу і суспільства в цьому проєкті. Для того, щоб все працювало як годинник, ми залучаємо волонтерів по всій Україні. Розробили креативний мерч, який дістається учасникам в подарунок. Унікальні сміттєві баки, які матимуть незвичайну форму і малюнок з елементами лого івенту, будуть спонукати до правильного сортування відходів. А ми в майбутньому будемо роздільно утилізувати все сміття або віддавати в переробку, що стане додатковим інформаційним приводом для організаторів івенту”, – зазначила  Зубарєва.

Завдяки цьому після свята залишаться фірмова чашка і сортовані та перероблені відходи, а не переповнені сміттєві баки з різного роду відходами та розкиданий пластик.

Глава Асоціації також повідомила, що першій компанії з кожної галузі, яка підтримає проєкт, Асоціація подарує особистий мерч і проведе тренінг на тему сортування сміття для співробітників.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що мережа закладів McDonald's в Україні почала відправляти на переробку використані паперові стакани.

Читайте також
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19

Для батончиків Mars змінили звичне пакування
Для батончиків Mars змінили звичне пакування

Поточна пластикова упаковка Mars не підлягає вторинній переробці. Вона не розкладається, а лише розпадається на дрібні частинки, що забруднюють ґрунти та воду