В Україні з'явиться Національний реєстр викидів: Верховна Рада зробила останній крок

В Україні з'явиться Національний реєстр викидів: Верховна Рада зробила останній крок

Валентина Гембарська

Наразі в Україні відсутній національний РВПЗ, який містить дані про викиди та перенесення забруднювачів

Верховна Рада України у вівторок, 20 вересня, схвалила у другому читанні урядовий законопроєкт №6477 "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів".

Таке рішення підтримало 228 народних депутатів, утрималось — 37.

Ухвалення законопроєкту прокоментувала голова політичної партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

"Цей законопроєкт зараз особливо актуальний, тому що російська збройна агресія завдає нищівних збитків довкіллю. Обстріли хімічних підприємств, вигорілі вщент ліси – кількість екоцидів збільшується щодня. Ця інформація збиратиметься в одному центрі – Національному реєстрі. Він стане єдиною державною інформаційною системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин, а громадськість отримає зручний доступ до екологічної інформації", – пояснила вона.

Також, за її словами, аналіз та відстеження інформації про забруднення територій дозволить визначити пріоритети для скорочення та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів.

Крім того, створення такого реєстру є одним з міжнародних зобов’язань України.

Ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Орхуської Конвенції, підтвердивши готовність вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до вирішення довкіллєвих питань. Із ухваленням законопроєкту наша держава зможе виконати цю умову та повністю імплементувати Протокол про реєстри викидів та перенесення забруднювачів.

“Незважаючи на війну, ми маємо виконувати свої євроінтеграційні зобов'язання. Схвалення законопроєктів ще раз підтверджує серйозність намірів України стати частиною Європейського Союзу”, — зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Про що законопроєкт №6477

Мета: запровадження правових та організаційних засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів і створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади. Кожному громадянину також надаватиметься доступ до такої інформації.

Наразі в Україні відсутній національний РВПЗ, який містить дані про викиди та перенесення забруднювачів, що ускладнює доступ громадськості до таких даних та негативно вливає на охорону навколишнього природного середовища, адже унеможливлює своєчасний аналіз такої інформації, попередження негативних наслідків та відслідковування утворення викидів.

В пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що запровадження національного РВПЗ сприятиме реалізації уповноваженим органом державної екологічної політики щодо контролю над викидами та перенесенням забруднюючих речовин і надасть дієвий інструмент для прийняття найкращих управлінських рішень у сфері охорони довкілля.

“Наявна в ньому інформація дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів, таким чином заощаджувати фінансові ресурси”, – прокоментував документ представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Основні положення законопроєкту №6477

  • Законопроєкт встановлює правові та організаційні засади створення та функціонування національного РВПЗ.
  • Створення і впровадження національного РВПЗ, адаптованого до національних потреб, допоможе державі відслідковувати утворення, викиди і перенесення забруднювачів у часі і просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів.
  • Національний РВПЗ дасть змогу попередити забруднення і знизити навантаження від моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров'я людини і навколишнього середовища як вихідні дані для дисперсійних моделей у моделюванні викидів і наступного забруднення.
  • Наявність такого реєстру сприятиме скороченню викидів у багатьох секторах економіки. Розповсюдження відповідної інформації дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів, таким чином заощаджувати фінансові ресурси.
  • Національний РВПЗ сприятиме співставності даних, сумісних на міжнародному рівні, та сумлінному виконанню Україною міжнародних зобов’язань.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 18 липня Верховна Рада України схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №6477.

11 серпня Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів