Верховна Рада зробила крок до створення національного реєстру викидів shutterstock

Верховна Рада зробила крок до створення національного реєстру викидів

Катерина Бєлоусова

Національний РВПЗ подаватиме дані згідно світових стандартів

У понеділок, 18 липня, Верховна Рада України схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №6477 "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів".

Відповідне рішення підтримали 296 народних депутати, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

Документ прописує правові та організаційні засади для створення національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ). А також запуск єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля, якою зможуть скористатися органи влади та громадяни, аби отримати важливу інформацію щодо якості життя. 

Законопроєкт також покликаний гармонізувати українське екологічне законодавство із відповідними нормативними актами ЄС, зокрема протоколу Орхуської Конвенції. 

Основні положення законопроєкту:  

  • РВПЗ, адаптований до національних потреб, допоможе державі відслідковувати утворення викидів і перенесення забруднювачів у часі і просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів. 
  • Реєстр дасть змогу запобігти забрудненню і знизити навантаження від моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров'я людини і навколишнього середовища. 
  • Розповсюдження інформації про забруднення дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів і таким чином заощаджувати фінансові ресурси. 
  • Національний РВПЗ подаватиме дані згідно світових стандартів, що допоможе країні сумлінно виконувати міжнародні зобов’язання.

Документ також передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів. Зокрема штраф, у більшості випадків - у десятикратному розмірі місячної мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2022 року– 6500 грн, з 1 жовтня 2022 року – 6700 грн). 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховна Рада схвалила удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин у повітря.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів