В Україні відбулась експертна дискусія з енергоефективності: які результати shutterstock

В Україні відбулась експертна дискусія з енергоефективності: які результати

Катерина Бєлоусова

Для України важлива і актуальна система "зеленого" оподаткування

14 грудня відбулася експертна дискусія на тему: "Енергоефективність як національна ідея. Дискусійна платформа практиків", на якій обговорювали основні напрямки “зеленої” трансформації.

Зустріч започаткувала низку подальших дискусій на тему енергоефективності та пов’язаних із нею трансформацій, повідомляє Ukrainian Business & Trade Association у Facebook.

В обговоренні брали участь Global 100% RE Ukraine, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ Ukraine, Міжнародний інститут менеджменту,  Українська асоціація енергосервісних компаній та UBTA.

Вона відбувалося за трьома ключовими векторами:

  • Індустрія: стимули та примуси до "зеленої" трансформації;
  • Житло, бюджетний сектор: енергоефективність нових та старих будівель;
  • Подолання енергетичної бідності: тарифи, субсидії, енергомодернізація.

В матеріалі підкреслили актуальність "зеленої" трансформації у бізнесі. Адже для України це майбутній розвиток. Саме у цьому векторі є необхідність збалансованої політики та прозорих умов. Та перш за все  має бути синергія держави та бізнесу у подоланні енергетичної кризи.

"Україною подано НВВ2 до Паризької угоди. Хочу зауважити, що ми, разом з Центром економічного відновлення приймали безпосередню участь у цьому процесі, зокрема, нам вдалося здійснити перерахування низки показників і таким чином зробити документ більш виваженим і врахувати інтереси бізнесу. Сьогодні ми плануємо як "голос бізнесу" працювати у робочих групах щодо формування стратегії декарбонізації при Кабінеті Міністрів України", – прокоментував  голова Комітету "Сталого розвитку та Європейського зеленого курсу" UBTA Дмитро Васильєв.

Він підкреслив важливість і актуальність системи "зеленого" оподаткування, адже в чинному виді цей інструмент ніяк не стимулює бізнес до модернізації виробництва та зміни технологій. 

В якості пропозиції до вирішення, під час обговорення запропонували, що цей податок має бути не зависоким, конкурентним та цільово йти на "Фонд декарбонізації для модернізації українських підприємств". 

Також має бути запроваджена система торгівлі викидами.

Нагадаємо, Китай запустив пілотний проект біржової торгівлі зеленою електроенергією, щоб спрямувати суспільство до активного споживання зеленої енергії і прискорити перехід до низьковуглецевих технологій.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"