Китай випробовує у пілотному форматі біржу "зеленої" електроенергії shutterstock

Китай випробовує у пілотному форматі біржу "зеленої" електроенергії

Людмила Гончаренко

Пілотний проект буде реалізований на біржах електроенергії у Пекіні і Гуанчжоу

Китай запустив пілотний проект біржової торгівлі зеленою електроенергією, щоб спрямувати суспільство до активного споживання зеленої енергії і прискорити перехід до низьковуглецевих технологій.

Пілотний проект буде реалізований на біржах електроенергії у Гуанчжоу та Пекіні під керівництвом Нацкомісії з розвитку і реформ (NDRC) і Національного енергетичного управління (NEA) при координації двох великих мережевих операторів країни.

Новий формат торгівлі покликаний забезпечити укладення таких угод, в яких бажаючі можуть купити сонячну і вітрову електроенергію, заплативши також "премію за екологічну цінність".

Експериментальна схема передбачає, що користувачі, яким потрібна "зелена" енергія, будуть безпосередньо торгувати з енергетичними підприємствами, які займаються виробництвом вітрової та сонячної електроенергії. Очікується, що згодом інші сектори ВДЕ приєднаються до цієї схеми.

Нова китайська система торгівлі зеленою енергією буде пов'язана з існуючою системою зелених сертифікатів. Національний центр управління інформацією з відновлюваних джерел енергії буде видавати і передавати сертифікати біржам електроенергії, які потім будуть передавати їх покупцям електроенергії, виробленої на основі відновлюваних джерел.

На старті системи у торгівлі прийняли участь 259 учасників ринку з 17 провінцій. Обсяг угод в State Grid становив 6898 ГВт-год (6440 ГВт-год сонячної і 458 вітрової), а в Southern Grid — 1037 ГВт-год. Премія склала від 0,03 до 0,05 юанів за кіловат-годину.

Серед учасників торгівлі німецький хімічний гігант BASF, який ще 7 вересня оголосив, що шість його заводів у Шанхаї, Цзянсу та Гуандуні будуть безпосередньо брати участь у торгівлі відновлюваною електроенергією. BASF планує закупити близько 440000 МВт*год електроенергії з відновлюваних джерел до 2025 року, а також досягти нульового балансу викидів до 2050 року. 

Президент і голова BASF Greater China Стефан Котрейд, заявив, що компанія має на меті максимально використовувати відновлювані джерела енергії на своїх виробничих базах у Великому Китаї для реалізації цілей по захисту клімату, і в той же час буде вносити більш вагомий внесок у досягнення кліматичних цілей Китаю.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Китай обігнав США як найбільшого у світі споживача відновлюваних джерел енергії і продовжує нарощувати своє лідерство.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей