В Україні надали юридичної сили зеленим облігаціям Shutterstock

В Україні надали юридичної сили зеленим облігаціям

Такі облігації є окремим підвидом цінних паперів, а консультацію щодо їх випуску можна отримати у одному із підрозділів Держенергоефективності

З 1 липня в Україні набрав чинності закон "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", що означає надання юридичної сили зеленим облігаціям як окремому підвиду цінних паперів та встановлення правил для учасників ринку.

Відповідну інформацію розмістили на сайті Держагенства з питань енергоефективності та енергозбереження України.

Як зазначається, згаданий документ стосується закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та впровадження нових фінансових інструментів" №738-ІХ від 19.06.2020.

Зокрема, ст. 11, 18 Закону встановлюється:

  • поняття зелених облігацій та проектів екологічного спрямування (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);
  • коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує та/або фінансує проекти екологічного спрямування);
  • принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат проектів екологічного спрямування.

"Відсьогодні пайові емітенти, а це – юридичні особи приватного права (підприємства, корпорації, банки, інші фінансові установи) та міжнародні фінансові організації мають право емітувати "зелені" облігації та у такий спосіб залучати кошти на реалізацію/фінансування проектів альтернативної енергетики, енергоефективності, інших проєктів екологічного прямування, визначених ст. 11, 18 Закону", – йдеться у повідомленні.

Для публічних емітентів випуск зелених облігацій стане можливим після схвалення урядом "Порядку відбору та супроводження проєктів екологічного спрямування, які фінансуються за кошти державного і місцевих бюджетів", що передбачено п. 2 ст. 18. Закону.

"Про повномасштабний запуск ринку зелених облігацій можна говорити після ухвалення урядом відповідної Концепції, яка обумовить стимули для учасників ринку та зробить ринок більш інвестиційно привабливим", – наголосили у відомстві.

Крім того, у Держенергоефективності пояснили, що консультації щодо процедур випуску облігацій та роз'яснення норм законодавства надає начальник Управління інструментів стимулювання Андрій Фролов. Контакти: (044) 590-59-71, a.frolov@saee.gov.ua.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що Міжнародна фінансова організація NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) відмовляється інвестувати в нові проєкти "зеленої" енергетики в Україні.

Читайте також
У США інвестиції у новітні кліматичні технології зросли вдесятеро за 2023 рік
У США інвестиції у новітні кліматичні технології зросли вдесятеро за 2023 рік

На чисті технології припадає 5% приватних інвестицій США

Світові інвестиції у кліматичні технології впали до найнижчого рівня за 5 років
Світові інвестиції у кліматичні технології впали до найнижчого рівня за 5 років

Інвестицій у кліматичні технології склали понад 11% загального інвестиційного ринку стартапів

Чехія планує інвестувати €12 мільйонів в українські котельні на біомасі
Чехія планує інвестувати €12 мільйонів в українські котельні на біомасі

Держенергоефективності працює над зняттям бар’єрів для виробників тепла з альтернативних видів палива

Інвестиції у стартапи з кліматичних технологій збільшилися на 210%, – PwC
Інвестиції у стартапи з кліматичних технологій збільшилися на 210%, – PwC

Існує чітка різниця між декарбонізацією сектора та досягненням поступового прогресу в секторі