NEFCO призупинила інвестиції в нові проєкти "зеленої" енергетики України: чому це тривожний дзвіночок shutterstock

NEFCO призупинила інвестиції в нові проєкти "зеленої" енергетики України: чому це тривожний дзвіночок

Маргарита Шевченко

Водночас у НВВ2 закладено мету до 2030 року наростити частку ВДЕ до 30%

Міжнародна фінансова організація NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) відмовляється інвестувати в нові проєкти "зеленої" енергетики в Україні. Це вже не перший тривожний дзвіночок, адже раніше, у квітні, у міжнародний арбітраж надійшов перший позов до держави Україна через ретроспективне зниження "зеленого" тарифу. Позивач (Modus Energy International B.V.) порахував, що "ГарПок" змусило його дочірні компанії підписати додаткову угоду до договору купівлі-продажу шляхом здійснення погроз і попросив суд стягнути з України 11,5 млн євро).

Ну а тепер, 3 червня, Європейсько-українське енергетичне агентство опублікувало лист від NEFCO, у якому зазначено, що організація відмовилася інвестувати в "зелені" проєкти в Україні.

"NEFCO вирішила припинити інвестування в нові проєкти в секторі відновлюваної енергетики в Україні, поки не буде встановлено стабільного й передбачуваного інвестиційного середовища і поки уряд України не почне дотримуватися своїх зобов'язань", — зазначили в агентстві.

Як вказано в листі, встановлення акцизного податку на електроенергію з відновлюваних джерел є неправильним шляхом. За словами компанії, чиста електроенергія повинна субсидуватися, а використання викопного палива повинно бути оподатковано на викиди CO2.

ЕкоПолітика наводить для своїх читачів повний текст листа мовою оригіналу — англійською.

Джерело: euea-energyagency.org

У чому причина?

Виробники енергії з відновлюваних джерел енергії заявили, що за підсумками першого кварталу уряд виконав свої зобов'язання з Меморандуму менш ніж на половину, а виплати за "зеленим" тарифом надходять не всім виробникам через судові процеси.

Окрім того, влада хоче ввести акцизний податок на продаж "зеленої" електроенергії, нині пропонується широкий діапазон ставки — від 3,2% до 40%, точні цифри ще обговорюються.

Ситуація, яка виникла із "зеленими" інвесторами викликає занепокоєння, адже Україна перед своїми міжнародними партнерами взяла на себе зобов'язання нарощувати частку ВДЕ на ринку. Навіть в амбітному НВВ2 на наступні п'ять років сказано, що за 10 років частка ВДЕ має зрости на 170%.

"Тільки заміна викопних джерел поновлюваними може привести до скорочення загальних викидів ПГ у 2030 році до рівня 41% з 1990 року. Для досягнення цієї мети виробництво електроенергії з поновлюваних джерел має збільшитися приблизно на 170% у період із 2020 по 2030 рр. Частка ВДЕ в загальному виробництві повинна становити близько 30%. У поєднанні із сучасною ядерною генерацією майже 80% виробництва електроенергії у 2030 році має стати безвуглецевим", — сказано в проєкті документа.

Але всі дії влади нині суперечать амбітним цілям, які з таким підходом так і залишаться тільки на папері.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності