В Україні стартувала програма "Зелена країна": кожен може стежити за її виконанням онлайн mepr.gov.ua

В Україні стартувала програма "Зелена країна": кожен може стежити за її виконанням онлайн

Олена Яценьо

За словами голови Держлісагентства, робота розпочнеться з підготовки якісного садивного матеріалу

Генеральний директор Директорату з питань економічної політики Офісу президента України Дмитро Олійник і голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець дали старт наймасштабнішій висадці дерев у країні.

Про початок реалізації президентської програми "Зелена країна" в четвер, 16 вересня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Нагадаємо, що згідно з програмою за три роки має бути висаджено 1 мільярд нових дерев, а за 10 років площа лісів повинна збільшитися на 1 мільйон гектарів.

За словами Болоховця, сіянці вирощуватимуть у дев'яти насіннєвих центрах, перший з яких 16 вересня відкрили у Львові.

“Разом із міністром захисту довкілля та природних ресурсів Романом Абрамовським ми розробили чітку дорожню карту з реалізації програми “Зелена країна”. Ми вже почали збільшувати власні потужності. За ці роки в нас має з’явитися дев'ять сучасних і технологічних селекційно-насіннєвих центрів. Сьогодні такий центр відкриваємо у Львові, до кінця року відкриємо ще один у Лимані Донецької області. Побудуємо такі технологічні насіннєві центри на Волині, Івано-Франківщині, Хмельниччині, Київщині, Сумщині, Херсонщині, Кіровоградщині”, — розповів він.

Власне саджати сіянці почнуть у жовтні 2021 року.

Основним драйвером виконання екологічної ініціативи стане Держлісагентство, якому належить 73% лісів. Очікується, що до кінця 2024 року лісівники висадять більш як 166 тисяч гектарів культур.

У межах програми президента лісівники будуть висаджувати одно- і дворічні сіянці деревних та чагарникових порід (залежно від місцерозташування). Це будуть типові для України дерева – дуб звичайний, сосна звичайна, сосна кримська, ялина європейська, ялиця біла, бук лісовий, ясен звичайний, липа дрібнолиста, клен гостролистий, клен-явір та інші. Водночас під час створення лісових культур враховуватимуть глобальні зміни клімату, щоб виростити біологічно стійкі лісові насадження.

Як розповіли в Міндовкілля, кожен охочий зможе відстежувати хід висадки лісу за окремими регіонами на спеціальному сайті zelenakraina.gov.ua. Ба більше, будь-хто зможе долучитися до масштабної екоініціативи й висадити ліс.

Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції “Створюємо ліси разом”.

До того ж під час висадки лісівники безплатно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи із садіння лісу.

У коментарі "Укрінформу" Болоховець сказав, що вартість проєкту становитиме 6 мільярдів гривень, з яких 4 мільярди гривень візьмуть із власних ресурсів, а решту 2 мільярди – або за допомогою коштів донорів і спонсорів, або з держбюджету.

Раніше ЕкоПолітика писала, що голова Держлісагентства Юрій Болоховець сказав, скільки потрібно площі для висадки 1 мільярда дерев у межах президентської програми "Зелена країна".

За його словами, агентство вже вишукало до 100 тисяч гектарів власних територій, що вимагають залісення — це згарища, території, де ліси були знищені в результаті різних факторів. Ще приблизно до 70 тисяч гектарів — це землі місцевої влади.

Нагадаємо, що 7 червня 2021 року президент Володимир Зеленський закликав збільшити площу лісів в Україні та підписав указ про старт проєкту "Зелена країна" з відновлення лісів. Мета президентської програми – за 10 років збільшити площу лісів на 1 мільйон гектарів. Задля цього в найближчі три роки заплановано висадити 1 мільярд дерев.

Читайте також
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше

В рамках екопрограми вже висаджено 343 038 393 дерев

На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото
На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото

Дерева висадили на території "Любешівського ЛМГ" та "Колківського ЛГ"

За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували
За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували

Боруховський зазначив, що лише створені у правильних місцях ліси допоможуть у боротьбі з кліматичною кризою та збережуть довкілля