Мільярд дерев Зеленського: голова Держлісагентства впевнений у реалізації програми президента shutterstock

Мільярд дерев Зеленського: голова Держлісагентства впевнений у реалізації програми президента

Олена Яценьо

За словами Болоховця, цьогоріч уже суттєво збільшили висадку порівняно з попередніми роками

Реалізація президентської програми "Зелена країна", яка передбачає висадку 1 млрд дерев за три роки, просувається досить швидко.

Про це голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". На його думку, завдання, яке поставив президент Володимир Зеленський, цілком здійсненне.

За словами посадовця, висадять дерева на площі 170 тис. га, а сам проєкт обійдеться близько у 2 млрд грн.

"Для висадки 1 млрд дерев потрібно приблизно 170 тис.гектарів. Ми вже вишукали до 100 тис. га власних територій, що вимагають залісення — це згарища, території, де ліси були знищені в результаті різних факторів. Ще приблизно до 70 тис. га — це землі місцевої влади", — зазначив голова Держлісагентства.

Він уточнив, що Держлісагентство запропонувало територіальним громадам, земельні ділянки яких виявилися в зоні реалізації президентської програми Зелена країна, або висадити ліс на його території, або передати відомству дані ділянки під заліснення. За даними Болоховця, сьогодні вже понад 20 тис. га перебувають на стадії передачі від громад до підприємств Держлісагентства.

"Друге питання — фінансування. Нам потрібно 2 млрд грн на три роки, — продовжив очільник відомства. — Абсолютно впевнений, що лісова галузь завдяки детінізації та більш ефективній роботі здатна сама заробити ці гроші. І ми це зробимо".

Болоховець також наголосив, що висадка 1 млрд дерев необхідна для мінімізації наслідків глобальної зміни клімату, створення захисних смуг з дерев для захисту від пилових бур, а також збільшення показника лісистості країни з нинішніх 15,9% до мінімально необхідних 20%.

Окрім того, він вказав на зростання заготовки насіннєвого матеріалу для відтворення лісу в кілька разів. Нині Держлісагентство створює інфраструктуру для масштабного висіву й будує розсадники для вирощування якісного посадкового матеріалу.

"Цьогоріч ми вже суттєво збільшили висадку порівняно з попередніми роками. Наступного року щонайменше вдвічі збільшимо висадку. Абсолютно переконаний, що завдання президента ми виконаємо", — підсумував Болоховець.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика вирішила з’ясувати в окремому матеріалі, чи почали вже заліснювати країну та чи є ризики в цієї ідеї.

Читайте також
Голову Держлісагентства звинуватили у приховуванні масштабів незаконних рубок
Голову Держлісагентства звинуватили у приховуванні масштабів незаконних рубок

Виявлений обсяг незаконних зрубаних дерев у 2023 році міг би поміститися у двох лісовозах з причепами

Уряд призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів
Уряд призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів

Смаль тимчасово виконував обовʼязки голови Держлісагентства з травня 2023 року

В Держлісагентстві відповіли на скандальний звіт слідчої комісії
В Держлісагентстві відповіли на скандальний звіт слідчої комісії

В Держлісагентстві заявили, що висновки ТСК не відповідають дійсності