В Україні провели інтерактивне навчання для лісівників FSC

В Україні провели інтерактивне навчання для лісівників

Олекса Франко

У тренінгу взяли участь представники 12 лісогосподарських підприємств України

Лісова опікунська рада (FSC) провела тренінг для лісових господарств, який допоможе реалізувати національний стандарт системи ведення лісового господарства для України.

Як повідомляє пресслужба FSC Україна, учасники тренінгу пройшли як теоретичне, так і практичне навчання щодо процесів виявлення цінностей довкілля, їх оцінювання, підтримки, охорони та відновлення.

Зазначається, що це перший із низки запланованих тренінгів від FSC Україна. Вони покликані сприяти лісовим господарствам у практичному впровадженні FSC національного стандарту для України з метою забезпечення екологічно належного, соціально корисного та економічно ефективного управління лісами.

Тренінг присвячений вимогам принципів 6 та 9, які стосуються цінностей довкілля та особливих цінностей для збереження. Предметом теоретичної та практичної частини тренінгу стало: виявлення таких цінностей, їхнє оцінювання, охорона та відновлення.

Також було розглянуто підходи до ведення господарства, які дають можливість уникнути негативних впливів на цінності в процесі діяльності. У тренінговій програмі були зображені питання ідентифікації особливих цінностей для збереження, а також заходів задля їх моніторингу, підтримки й збагачення. Інтерактивна частина програми передбачала виїзд учасників на ділянки лісового фонду.

У тренінгу взяли участь представники 12 лісогосподарських підприємств України, а також спостерігачі із WWF-Україна, органів сертифікації (Legallis та Control Union) та НУБіП України. Отримані на тренінгу знання учасники зможуть використовувати у своїй професійній діяльності. Це сприятиме збереженню цінностей довкілля та відповідальному веденню лісового господарства.

“Для нас важливо впроваджувати заходи, які допомагатимуть представникам лісгоспів розібратись у вимогах нового стандарту та здійснювати його належне практичне впровадження. З цією метою ми займаємося підготовкою навчальних матеріалів із питань стандарту, а також організовуємо тренінги. Варто наголосити, що саме навчання учасників у польових умовах як частина тренінгу сприяло закріпленню їхніх теоретичних знань щодо цінностей довкілля та особливих цінностей для збереження. Тренінг із практичної реалізації FSC національного стандарту є одним із низки запланованих, які допомагатимуть ефективній практичній реалізації стандарту та загалом сприятимуть зміні ціннісних орієнтирів учасників у напрямі відповідального ведення лісового господарства”,  прокоментував Павло Кравець, директор FSC Україна.

За результатами тренінгу учасники поліпшили свої знання та навички у: виявленні цінностей довкілля, визначенні рідкісних видів та тих, що перебувають під загрозою, а також у виділенні унікальних екосистем. Отримана інформація про підходи до охорони та відновлення цінностей довкілля буде важливою для посилення захисту екосистем та поліпшення їхніх функцій. Під час тренінгу також була підвищена професійність учасників стосовно особливих цінностей для збереження. Зокрема, на території лісових господарств проводилось виявлення цих цінностей, визначення загроз для них, розроблення і впровадження стратегій та заходів задля їх підтримки та збагачення, а також підходів до моніторингу. 

Довідка. Forest Stewardship Council® (FSC®) міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на підтримку екологічно та соціально відповідального управління лісами та  забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів. Тобто знак FSC на деревині або на зробленому з неї товарі — показник того, що продукція виготовляється з деревини з лісу, у якому ведеться  відповідальне лісове господарство. Сьогодні FSC представлено у 82 країнах. Загальна площа FSC-сертифікованих лісів становить 225,2 млн га. Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років. Станом на квітень 2021 року в Україні сертифіковано 4,4 млн га лісів і видано 130 сертифікатів системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 400 сертифікатами ланцюга постачання.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що лісова опікунська рада сертифікує 300 млн га лісів у всьому світі. Таку мету FSC визначила в стратегії розвитку організації до 2026 року, яку презентувала 23 квітня.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів