Канів заощаджуватиме понад 3,5 млн грн щороку завдяки модернізації шкіл

Канів заощаджуватиме понад 3,5 млн грн щороку завдяки модернізації шкіл

Олекса Франко

NEFCO та влада Канева підвищили енергоефективність навчальних закладів

У Каневі (Черкаська обл.) у навчальних закладах запровадили заходи з енергоефективності, завдяки чому місто щорічно заощаджуватиме €106 тис. (3,5 млн грн) та скоротить викиди вуглекислого газу.

Про це повідомила пресслужба Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO).

Реконструкція та заходи з енергоефективності були впроваджені у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням іноземних мов № 6 та дошкільному навчальному закладі № 6 "Теремок".

Серед реалізованих заходів – утеплення стін, заміна дверей і вікон. Крім того, у дитячому садку № 6 замінили дах, а у школі № 6 було виконано теплоізоляцію та замінено системи опалення та вентиляції. У межах реконструкції даху було вилучено близько 5 тонн демонтованих матеріалів, що містять у складі шкідливий для здоров’я азбест, а також близько 1 000 ртутних ламп було замінено й утилізовано відповідно до політики NEFCO та правил ЄС.

"Сьогодні школа № 6 і дошкільний заклад № 6 демонструють приклад наявності всіх належних умов для приємного навчання та роботи. Сучасний центр освіти приваблює і батьків: кількість дітей, яких було зараховано до 1 класу школи № 6 лише за останній рік зросла майже вдвічі. Дотримуючись європейських стандартів енергоефективності, ми завдяки підтримці та коштам, отриманим від NEFCO та інших сторін, змогли забезпечити комфортні умови навчання наших дітей і розпочати процес оптимізації навчальних закладів в усьому місті", – зазначив Ігор Ренькас, мер міста Канів.

Загальний бюджет проєкту становить 26 млн грн (приблизно €835 тис.). €500 тис. було надано з боку NEFCO з Фонду енергозбереження, €200 тис. було профінансовано з гранту від Ініціативи з енергоефективності Норвегія-Україна (NUEE), а муніципальний внесок від міста Канів становив €135 тис.

"Це наш перший реалізований проєкт в Україні, який було профінансовано за допомогою гранту Ініціативи з енергоефективності Норвегія-Україна. Співпраця з міською адміністрацією дала плідні результати, і зусиллями всіх причетних сторін нам вдалося реалізувати перші енергоефективні інвестиції в Каневі", – прокоментувала Анна Мінакова, менеджерка проєкту та експертка з техніко-економічних питань представництва NEFCO в Україні.

Зазначається, що впровадження теплоізоляції в дитячому дошкільному закладі № 6 та школі № 6 було підтримано з боку Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, яка забезпечила 21 вентиляційну систему рекуперацією тепла в межах реконструкції.

Впроваджені заходи з енергоефективності сприятимуть скороченню споживання енергії та економії витрат для міста. Завдяки впровадженим заходам щорічне споживання електроенергії зменшиться на 7,8 МВт/год, а щорічна економія тепла становитиме 830 МВт/год. Це дасть змогу збільшити економію енергії на 65% порівняно із ситуацією до реконструкції. Реалізовані зміни допоможуть щорічно заощаджувати €106 тис. (3,5 млн грн) для міста та скоротити викиди вуглекислого газу приблизно на 300 тонн від близько 550 тис. тонн щорічно, що на 54% скоротить викиди вуглекислого газу.

Довідка. Ініціатива NUEE, що фінансується на грантовій основі з Норвегії через Міністерство закордонних справ Норвегії загальним обсягом у €20 млн, була заснована у лютому 2020 року та має на меті розширення муніципального фінансування енергоефективності у громадських будівлях, посилення самоврядування в українських муніципалітетах та висвітлення практики сталих закупівель під час реалізації програми. NUEE надає фінансування для соціально важливих муніципальних будівель, наприклад, для дошкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров'я та шкіл, а також на проєкти, що допомагають вразливим групам населення, таким як внутрішньо переміщені особи з територій на Сході України. Детальніше читайте на www.nefco.int/nuee.

NEFCO – це міжнародна фінансова установа, заснована в 1990 році урядами п’яти скандинавських країн: Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Вона, серед іншого, профінансувала та реалізувала понад 1 500 проєктів у галузях енергоефективності, відновлюваної енергетики, водоочисних споруд та каналізації, управління відходами та більш екологічних промислових процесів. Зосереджуючи увагу на малих та середніх проєктах із відчутними результатами, NEFCO змогла продемонструвати ефективність реалізації енергозберігаючих та екологічних проєктів стійким та економічно доцільним способом. Установа слугує інтересам власників і вживає конкретних дій для прискорення "зеленого" переходу. Детальніше читайте на www.nefco.int.

Раніше ЕкоПолітика писала, що NEFCO призупинила інвестиції в нові проєкти "зеленої" енергетики України.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"