В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери shutterstock

В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери

Катерина Бєлоусова

Застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату,зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожежі

Адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $3,7 мільярда на започаткування американської індустрії видалення вуглекислого газу з атмосфери.

Такий крок в рамках двопартійного Закону про інфраструктуру запустить 4 програми, які стимулюватимуть комерціалізацію технологій з видалення застарілого забруднення вуглецем, повідомляє Міністерство енергетики США (DOE).

В пресслужбі пояснили, що це допоможе: 

  • прискорити інвестиції приватного сектору;
  • стимулювати прогрес у методах моніторингу та звітності щодо технологій управління викидом вуглецю;
  • надати гранти державним і місцевим органам влади на закупівлю та використання продуктів, розроблених із уловленого вуглецю. 

Автори підкреслили, що у поєднанні з зусиллями щодо зниження викидів СО2, широкомасштабне впровадження технологій управління вуглецем має вирішальне значення для подолання кліматичної кризи та досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Міністерка енергетики США Дженніфер М. Гранхольм наголосила, що незалежно від того, наскільки швидко вдасться декарбонізувати економіку країни, необхідно боротися зі старим забрудненням, яке вже є в атмосфері, щоб уникнути найгірших наслідків зміни клімату.

"Закон президента Байдена про двопартійну інфраструктуру забезпечує трансформаційні інвестиції, необхідні для розширення комерційного використання технологій, які можуть видаляти або вловлювати CO2, що створить робочі місця в наших регіонах по всій країні та забезпечить здоровіше довкілля для всіх американців", – сказала вона.

В повідомленні зазначили, що застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату, у вигляді сильніших штормів, повеней і лісових пожеж. План президента Байдена зменшити викиди вуглецю в усіх секторах економіки США.

Аналіз Міністерства енергетики передбачає, що дії, вжиті через Закон про зниження інфляції (IRA) та Двопартійний закон про інфраструктуру, дозволять до 2030 року скоротити викиди парникових газів в економіці на 40% від рівня 2005 року. 

Це сприятиме:

  • створенню якісних робочих місць;
  • рівності та екологічній справедливості (40% загальних переваг певних федеральних інвестицій отримають уразливі громади);
  • зменшенню забруднення повітря;
  • захисту громад від збільшення сукупного забруднення.

4 програми адміністрації Байдена-Гарріса:  

  • Премія Direct Air Capture Commercial and Pre-Commercial Prize на $115 мільйонів для просування різноманітних підходів до прямого захоплення СО2 з повітря.
  • Розробка 4 регіональних центрів прямого уловлювання вуглецю з повітря на $3,5 мільярда. Кожен центр зможе уловлювати щонайменше 1 мільйон метричних тонн CO2 щорічно з атмосфери та постійного його зберігати в геологічній формації або перетворювати на продукти. 
  • Гранти на закупівлю утилізації вуглецю на $100 мільйонів для державних та місцевих органів влади та комунальних підприємств для підтримки комерціалізації технологій, які зменшують викиди вуглецю. А також закупівлі продуктів, розроблених із уловленого вуглецю. 
  • Двопартійний фонд комерціалізації технологій у сфері інфраструктурного права на $15 мільйонів для лабораторних проєктів з вдосконалення вимірювань та звітності.

“Двопартійні програми Закону про інфраструктуру підтримують цілі ініціативи DOE Carbon Negative Shot, що закликає до інновацій у шляхах видалення вуглекислого газу, які будуть вловлювати CO2 з атмосфери та зберігати його в гігатонних масштабах менш ніж за $100 за чисту метричну тонну CO2-еквівалента”, – йдеться у повідомленні.

В пресслужбі підкреслили, що кожен із учасників стартової панелі видалення вуглекислого газу погоджується:

  • побудувати принаймні один проєкт з видалення СО2 обсягом понад 1000 тонн на рік до 2025 року;
  • зробити спільний внесок у загальні інвестиції в $100 мільйонів доларів США до 2025 року для підтримки демонстраційних проєктів;
  • підтримати зусилля щодо вдосконалення надійних вимірювань, звітності та перевірки. 

Нагадаємо, у США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я протягом 10 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент США Джо Байден оголосив про виділення $2,3 мільярда на допомогу у створенні інфраструктури, здатної протистояти екстремальним погодним умовам і стихійним лихам.

Читайте також
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM

Місцеві виробники сталі та цементу потребують захисту у процесі декарбонізації

США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент
США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент

В країні запустили низку ініціатив для “зеленого” переходу

В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей
В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей

Зміна клімату збільшила частоту та серйозність стихійних лих, від яких найбільше страждають громади з низьким рівнем доходу

Потяг-уловлювач СО2 та технології майбутнього: як кліматичний закон змінить США
Потяг-уловлювач СО2 та технології майбутнього: як кліматичний закон змінить США

На прийнятті цього законопроєкту наполягав співзасновник Microsoft Білл Гейтс