В США витратить $2,3 мільярда на боротьбу з екстримальною погодою bbc.com

В США витратить $2,3 мільярда на боротьбу з екстримальною погодою

Катерина Бєлоусова

Байден назвав зміну клімату буквально загроза існуванню для нації та світу

Президент США Джо Байден оголосив про виділення $2,3 мільярда на допомогу у створенні інфраструктури, здатної протистояти екстремальним погодним умовам і стихійним лихам.

Це демонструє рішучість Байдена, однак аналітики BBC вважають, що він обережно просувається надто далеко у використанні цього типу президентських повноважень, повідомляє BBC.

Однак Байден не оголосив офіційно кліматичний надзвичайний стан, що дало б йому додаткові повноваження. Він зазначив, що хвиля спеки приносить екстремальну погоду до Європи та Північної Америки.

Наразі десятки мільйонів людей у ​​США в більш ніж двох десятках штатів живуть під попередженням про спеку.

"Зміна клімату – це буквально загроза існуванню для нашої нації та світу", –  сказав Байден. – "Здоров’я наших громадян і наших громад під загрозою. Тому ми повинні діяти."

Це сталося в середу, 20 липня, біля колишньої вугільної електростанції в місті Сомерсет.

Фінансування буде спрямоване на:

  • розширення боротьби з повенями; 
  • зміцнення комунальних послуг; 
  • модернізацію будівель; 
  • допомогу сім’ям в оплаті витрат на опалення та охолодження.

Гроші будуть надходити із існуючого бюджету Федерального агентства з надзвичайних ситуацій і будуть спрямовані в пріоритет для незаможних громад, повідомили в Білому домі.

Він включає $385 мільйонів на допомогу державам у фінансуванні систем кондиціонування повітря в будинках і громадських холодильних центрах.

Адміністрація також планує надати додаткову підтримку розвитку офшорної вітрової та енергетики в Мексиканській затоці, а також запровадити нові стандарти на робочому місці, щоб захистити працівників від екстремальних погодних умов.

В матеріалі зазначили, що на Байдена зростає тиск з боку колег-демократів і екологічних груп, щоб зробити це після того, як сенатор від Західної Вірджинії Джо Манчін заявив, що не підтримуватиме законодавство, спрямоване на вирішення проблеми зміни клімату, завдаючи значного удару порядку денному Байдена. Манчін висловив занепокоєння щодо інфляції.

Байден заявив, що оскільки Конгрес "діє не так, як слід" та планує оголосити про додаткові виконавчі заходи найближчими тижнями.

"На нас розраховують наші діти та онуки", – сказав він. – "Якщо ми не будемо підтримувати кліматичні зміни нижче 1,5C, ми втратимо все. Ми не зможемо змінити ситуацію".

Есме Сталлард, кліматичний кореспондент BBC, зазначив, що шлях до втілення передвиборчих обіцянок щодо кліматичної політики був для Байдена зовсім не простим. 

Напередодні кліматичної конференції в Глазго пан Байден пообіцяв, що до 2024 року США виділятимуть $11,4 мільярда на рік на боротьбу з кліматом, щоб допомогти країнам, що розвиваються, боротися зі зміною клімату та готуватися до неї. Але в березні йому вдалося отримати від Конгресу лише $1 мільярд із них, що лише на третину більше, ніж витрати епохи Трампа.

У червні Агентство з охорони навколишнього середовища втратило частину своїх повноважень щодо скорочення викидів парникових газів у знаковому рішенні Верховного суду США – після справи, купленої 19 вугільними штатами, стурбованими втратою робочих місць. 

“Зрозуміло, що в США намічено бойові лінії щодо кліматичних заходів, і час покаже, наскільки далеко Байден зайде під час свого президентства у реалізації своїх амбіцій”, – зазначив Сталлард. 

Нагадаємо, Президент США Джо Байден закликав світову спільноту прискорити перехід на чисту енергетику на тлі впливу широкомасштабної війни Росії проти України на енергетичні ринки у всьому світі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністерство енергетики США планує фінансувати розвиток декарбонізації, для ключових галузей промисловості.

Читайте також
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM

Місцеві виробники сталі та цементу потребують захисту у процесі декарбонізації

США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент
США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент

В країні запустили низку ініціатив для “зеленого” переходу

В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей
В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей

Зміна клімату збільшила частоту та серйозність стихійних лих, від яких найбільше страждають громади з низьким рівнем доходу

В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери
В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери

Застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату,зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожежі