В "Слузі народу" розповіли про "чорних" бізнесменів Чорнобиля: рубають ліс та вивозять метал ЧРЕБЗ

В "Слузі народу" розповіли про "чорних" бізнесменів Чорнобиля: рубають ліс та вивозять метал

Романа Слісар

Зона відчуження є "державою в державі", а управління нею функціонує паралельно з тим, як діють закони України – заявили в партії

Інформація, яка часто виникає в українських ЗМІ щодо незаконної діяльності в Чорнобильській зоні відчуження, відповідає дійсності.

Про це заявила під час форуму "Україна 30. Екологія" депутатка Верховної Ради від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

За її словами, наразі Зона відчуження є "державою в державі", а управління нею функціонує паралельно з тим, як діють закони України.

"Ми читаємо в заголовках про незаконний вилов риби, про старателів, які видобувають в Зоні бурштин, з 2017 по 2019 роки активно говорили про незаконне вивезення металу. Ми говорили про незаконну вирубку лісу, обробку та вивезення із Зони деревини. Все це не відповідає картині, яку ми хотіли б бачити", – зазначила Василевська-Смаглюк.

"Це є держава в державі, зі своєю тіньовою економікою. Там є свої самосели, є люди, які ведуть асоціальний спосіб життя, є сталкери. Є своя система управління, яка функціонує паралельно з тим, як діють закони України", – наголосила депутатка.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент України Володимир Зеленський висловив ідею перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на "зону відродження". За його словами, програма розвитку Чорнобильської зони, затверджена на наступні 3 роки, повинна зробити Чорнобиль туристичним магнітом України.

Також стало відомо, що в "Слузі народу" закликали надати Чорнобильській зоні статус зони спеціального промислового використання, щоб сприяти розвитку місцевого бізнесу. За словами нардепів, наразі ситуацію ускладнює застаріла система управління та непрозорий розподіл коштів.