Нардепка від "Слуги народу" вимагає надати Чорнобильській зоні спеціальний статус для бізнесу Shutterstock

Нардепка від "Слуги народу" вимагає надати Чорнобильській зоні спеціальний статус для бізнесу

Романа Слісар

Наразі, за словами депутатки, ситуацію ускладнює застаріла система управління та непрозорий розподіл коштів

Чорнобильській зоні відчуження необхідно надати статус зони спеціального промислового використання, щоб сприяти розвитку місцевого бізнесу.

Про це заявила під час форуму "Україна 30. Екологія" депутатка Верховної Ради від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

За її словами, Зона відчуження – унікальний ресурс, а ревіталізація Чорнобиля, про яку раніше заявляли в Офісі президента України, дасть можливість цій території розвиватися та приносити користь усій країні. Однак для цього потрібно виконати кілька умов.

"Перше – це надання статусу зони спеціального промислового використання, що включатиме спрощення адміністрування бізнесу. Заживе бізнес в Зоні – заживе бізнес і люди навколо, в 30-кілемотровій зоні, куди входять і межі мого округу", – висловила думку Василевська-Смаглюк.

"Окрім цього я би говорила про випрозорення бізнес-процесів, управлінських процесів, які зараз є на території ДАЗВА (Державне агенство України з управління зоною відчуження – прим. ЕкоПолітики). Держава, як на мене, 30 років показувала повну неспроможність управляти Зоною відчуження прозоро, на прозорих умовах, без "держави в державі". Так, щоб будь-яка людина могла зайти і побачити, як були використані кошти, на що йдуть кошти від туризму", – додала вона.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент України Володимир Зеленський висловив ідею перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на "зону відродження". За його словами, програма розвитку Чорнобильської зони, затверджена на наступні 3 роки, повинна зробити Чорнобиль туристичним магнітом України.

Також стало відомо, що для публічного обговорення представили Стратегію розвитку зони відчуження на 2021-2030 рр.