Зеленський хоче перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на "зону відродження" Shutterstock

Зеленський хоче перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на "зону відродження"

Романа Слісар

Програма розвитку Чорнобильської зони, затверджена на наступні 3 роки, повинна зробити Чорнобиль туристичним магнітом України

Президент Володимир Зеленський планує шляхом ревіталізації перетворити територію навколо Чорнобильської АЕС з зони відчуження на "зону відродження".

Відповідну заяву він зробив під час форуму "Україна 30. Екологія", передає прес-служба президента.

"За моєю ініціативою розпочато процес ревіталізації зони відчуження та затверджена вже програма розвитку Чорнобильської зони на 3 роки. Вона передбачає зміни в інфраструктурі, нову концепцію розвитку територій, внутрішню і міжнародну промоцію Чорнобиля. Він має стати потужним магнітом для туризму як з України, так і з усього світу. А зона відчуження має стати зоною відродження", – зазначив Зеленський

Як відомо, у квітні 2021 року міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив про наміри включити Чорнобильську зону до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Згодом у травні вчені зафіксували зростання ядерної активності у зруйнованому реакторі на Чорнобильській АЕС.

Довідка:

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, яку влада Радянського Союуз спочатку приховувала. Від вибуху реактора на АЕС, розташованій приблизно за 108 км на північ від Києва, 31 людина померла одразу, переважно від гострої променевої хвороби, а ще тисячі людей отримали радіаційні захворювання.

Через небезпечний рівень забруднення 30-кілометрова зона довкола атомної станції стала Зоною відчуження – мешканців населених пунктів евакуювали.

Загальна кількість загиблих і довгострокові наслідки найбільшої в історії атомної енергетики аварії досі залишаються темами для дискусій.

У 2019 році мінісеріал "Чорнобиль" виробництва каналу HBO спричинив стрибок відвідування Чорнобильської АЕС та міста-привида Прип'ять: 120 тисяч людей відвідали Зону відчуження.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про віртуального гіда, якого запустили до 35-ї річниці аварії на ЧАЕС. Мобільний додаток уже доступний для завантаження.

Крім того, у зони відчуження з’явився логотип, який зникне до 2064 року. Кожна зміна логотипу відбуватиметься 26 квітня.

Нагадаємо також, що для публічного обговорення представили Стратегію розвитку зони відчуження на 2021-2030 рр.

Додамо, що в Чорнобильській зоні відчуження планують побудувати сховище для радіоактивних відходів із Росії. За даними ЕкоПолітики, США та ЄС також зацікавлені, щоб Україна стала місцем заховання та переробки небезпечних і радіоактивних відходів. Зокрема, за останні три роки влада розглядала 5-6 проєктів у Чорнобилі.

 

Теги: