В ПАР зібрали більший врожай пшениці на рекультивованих шахтах, ніж з цілини shutterstock

В ПАР зібрали більший врожай пшениці на рекультивованих шахтах, ніж з цілини

Катерина Бєлоусова

У пшениці відсутні важкі метали, однак рівень заліза та цинку, яких зазвичай не вистачає в африканських дієтах, трохи вище рівня толерантності

В провінції ПАР Мпумаланга проєкт Winter Wheat з вирощування пшениці на відновлених землях шахти Гленкора Вандерфонтейн з використанням очищеної шахтної води мав більший врожай ніж на цілині.

Вирощене зерно безпечне для споживання людиною та відповідає стандартам ВООЗ та південноафриканським стандартам безпеки харчових продуктів, повідомляє News24.

Проєкт Winter Wheat є результатом семінару, проведеного на виставці Mining Indaba 2019 року, на якому обговорювалося, що бізнес та гірники можуть придумати для стійкої можливості отримання коштів для існування спільнот, що зазнають впливу гірничодобувної промисловості.

Перші врожаї були зібрані в листопаді 2021 року.

Результати тесту мають значний потенціал для громад у вугільному центрі Мпумаланги, які сильно залежать від вугільних шахт і електростанцій, а також зазнають негативного впливу в результаті глобального переходу від викопного палива на користь більш чистої енергії.

В матеріалі зазначили, що перепрофілювання вугільних шахт і електростанцій для сільського господарства та інших галузей для забезпечення справедливого енергетичного переходу є гарячою темою, проте існує дуже мало помітних проєктів, що реалізуються для прогресу досліджень у цій критичній області.

Пілотний проєкт став можливий завдяки неприбутковій організації Business for Development (B4D), яка заснована на переконанні, що бізнес може допомогти вирішити такі проблеми, як бідність та продовольча безпека, співпрацюючи із зацікавленими сторонами для досягнення стійких та прибуткових результатів.

Так у Кенії B4D запустив сільськогосподарські програми, які постачають значну кількість етичної бавовни Cotton On, найбільшого роздрібного продавця в Австралії.

Проєктом Winter Wheat вже зацікавився гігант харчової промисловості Kellogg.

Дослідження врожаю показали, що у пшениці відсутні важкі метали, однак рівень заліза та цинку трохи вище рівня толерантності. Проте, як зазначив Джон Кук, директор з операцій в Африці в B4D, цих двох мінералів зазвичай не вистачає в африканських дієтах.

"Шахтна вода є природно лужною, тому вирішує проблему кислотності африканських ґрунтів, і ми знайшли її застосування. У ситуації, коли сезонні дощі минулого року були невтішними, нам вдалося виростити дуже успішний урожай", – каже Кук.

Дослідники продовжать роботу, щоб зрозуміти чому проєкт виявився настільки продуктивним. Також ведуться обговорення щодо отримання ліцензій на водокористування, щоб зрозуміти вплив використання шахтної води на ґрунти та ґрунтові води. Також визнається, що потреба в проведенні та підтримці очищення стічних вод для посівів пшениці може становити ризик для можливого бізнесу.

Для помолу пшениці використовували млини Kellogg і StartWell розташовані в Спрінгс. Кук сподівається, що нові сільськогосподарські проекти на вугільному поясі коли-небудь можуть досягти рівня, щоб виправдати інвестиції в сусідні мельничні потужності, створюючи тим самим ще більше робочих місць.

У 2023 році B4D планує провести випробування бавовни, комерційно життєздатної культури, стійкої до посухи.

Нагадаємо, в ООН назвали причини виснаження 40% земель на планеті.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження показали, що зміна клімату призвела до поширення хвороб та шкідників рослин.

Читайте також
Експерт запропонував 5 екоініціатив для продовольчої безпеки України
Експерт запропонував 5 екоініціатив для продовольчої безпеки України

Ініціативи допоможуть ефективніше вирішувати екологічні проблеми після перемоги

Стало відомо, як на Рівненщині проходить посівна
Стало відомо, як на Рівненщині проходить посівна

Землі обробляють як фермери, так і одноосібники

Уряд спростив аграріям доступ до пестицидів та пального
Уряд спростив аграріям доступ до пестицидів та пального

Уряд робить все можливе, аби забезпечити аграріїв усім необхідним до старту посівної кампанії–2022

Львівським фермерам розповіли, як відмовитись від пестицидів та заробити більше
Львівським фермерам розповіли, як відмовитись від пестицидів та заробити більше

Висадка сидератної рослини фацелії на аграрних ділянках допоможе покращити екологічну ситуацію в Україні