Зміна клімату призвела до поширення хвороб та шкідників рослин – дослідження shutterstock

Зміна клімату призвела до поширення хвороб та шкідників рослин – дослідження

Катерина Бєлоусова

З 1970-х років кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур в Китаї збільшилася в чотири рази.

Зміна клімату призвела до збільшення шкідників та хвороб сільскогосподарських культур.

Про це стало відомо з досліджень у Китаї Nature Food, повідомляє Аграрії Разом.

Науковці використали  раніше не опублікованому дані за період з 1970 по 2016 рік. 

Міжнародна група, включаючи Потсдамський інститут досліджень впливу на клімат (PIK), порівняла довгострокові статистичні дані про виявлення шкідників і хвороб у Китаї з потенційними кліматичними факторами. Вони досліджували такі фактори як температура, опади, вологість, а також фактори, пов'язані з методами ведення сільського господарства, включаючи, наприклад, внесення добрив, зрошення, використання пестицидів.

Результати дослідження показали, що з 1970-х років кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур в Китаї збільшилася в чотири рази. Зміна клімату, ймовірно, є причиною приблизно 20% спостережуваного зростання. Також вони виявили значні відмінності між різними провінціями Китаю.

“При більш уважному розгляді кліматичних факторів, особливо високих нічних температур, підвищується ймовірність появи шкідників і хвороб сільськогосподарських культур. Викиди парникових газів в результаті використання викопного палива збільшать потепління”, – йдеться у матеріалі.

Вчені виявили, що в сценарії з високими викидами парникових газів кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур буде ще більше збільшуватися. Вони вважають, що пов'язані з цим наслідки за останні півстоліття, потенційно можуть подвоїтися.

"Наше дослідження показує, що зміна клімату впливає на поширення шкідників сільськогосподарських культур і хвороб в Китаї, які загрожують світовому виробництву продуктів харчування і продовольчої безпеки. Це також кидає виклик існуючим системам захисту рослин і загальної продуктивності”, – заявив  співавтор дослідження Крістоф Мюллер.

Він додав, що результати дослідження повинні попередити людство про необхідність додаткових досліджень, щоб адаптуватись до кліматичних змін у виробництві продуктів харчування.

Нагадаємо, новорічні ялини та сосни опинились під загрозою, адже вони не встигають адаптуватися до кліматичних змін та збільшення кількості шкідників.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, США і Китай підписали декларацію про співпрацю в боротьбі зі змінами клімату.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії