Експерт запропонував 5 екоініціатив для продовольчої безпеки України shutterstock

Експерт запропонував 5 екоініціатив для продовольчої безпеки України

Катерина Бєлоусова

Ініціативи допоможуть ефективніше вирішувати екологічні проблеми після перемоги

Голова аграрного комітету Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Михайло Малков запропонував впровадити 5 важливих ініціатив екологічного характеру для забезпечення продовольчої безпеки.

Адже руйнування сільського господарства як галузі має економічний, соціальний та екологічні виміри, повідомляє Економічна правда.

Для відновлення країни та отримання компенсації та репарацій в судах, Україні потрібна комплексна оцінка завданої шкоди, що впливає на забезпечення продовольчої безпеки, має економічні наслідки на макрорівні та загрожує світовій екобезпеці на довгі роки. 

“Саме екологічна ситуація у тих містах, де активно ведуться бойові дії, є вкрай жахливою”, – зазначив Малков.

Рекомендації допоможуть ефективніше вирішувати екологічні проблеми, з якими Україна має впоратись під час відбудови держави після перемоги.

Створення електронної платформи для збору інформації про завдані збитки аграрному сектору "Екологічний шар"

Платформа дозволить оцінити вартість та стан пошкоджень, а також надасть можливість, у прив’язці до місця руйнувань, отримати інформацію і про шкоду довкіллю. 

Малков пояснив, що робота Оперативного штабу, Агроцентру Київської Школи Економіки та порталу Міндовкілля "Екологічна безпека" забезпечують секторальний підхід. А створення загальнодоступного "Екологічного шару", де будуть фіксуватися всі руйнування, що понесла Україна, дозволить дати загальне бачення ситуації.  

Забезпечити достатню кількість дезинфіктантів, щоб запобігти загрозі здоров'ю населення

В результаті повномасштабного вторгнення в Україні знищено 15% тваринництва. Майже всі галузі сільського господарства, разом із переробною індустрією, опинились під ударом. 

Це стосується не лише економічної, але ще й екологічної проблеми. Адже загиблих тварин необхідно хоронити (утилізувати) відповідно до всіх правил та процедур. В Україні до війни існувала проблема з крематоріями для тварин, і була потреба в системній організації їх утилізації. 

Так на Херсонщині на одній з найбільших птахофабрик у Європі "Чорнобаївська" ГК "Укрлендфармінг" через блокаду та повне знеструмлення зупинилося виробництво. Понад 4 мільйони курей дорослого поголів'я і близько 700 тисяч молодняку загинуло без можливості їх утилізувати. 

“Потрібна велика кількість мобільних крематоріїв та спеціальних дезинфіктантів. На жаль, в Україні вони не виробляються. Саме для того нам необхідно звернутись до певних гуманітарних організацій, щоб забезпечити достатні резерви цих дезинфіктантів і ці дії допоможуть запобігти екологічній катастрофі”, – зазначив Малков.

Застосування дронів для оцінки стану ґрунтів та локалізації, з визначенням точок мінування 

В матеріалі зазначили, що кожна воронка де-факто є концентратором ерозії. Через декілька років, якщо не буде проведено ремедиаційних заходів, тобто виведення забрюнювачів з грунтів, в тих місцях, де проходили активні бойові дії буде "місячний ландшафт".

“Безумовно, головне – це безпека і в цьому сенсі, питання розмінування є ключовим, хоча зараз це можливо лише на звільнених територіях. Вже принаймні три підприємства з виробництва дронів працюють в Україні, і було б важливо зрозуміти, чи можливий такий інструмент сьогодні, і наскільки підйомна сума закупівлі таких дронів для аграріїв”, – сказав Малков.

Запровадити надання агрометеорологічних послуг з точністю "до конкретного поля"

В умовах економії ресурсів, аграріям важливо знати точну погоду та інші метеорологічні дані для забезпечення високого врожаю. 

Ця послуга може швидко окупитись, враховуючи ціни на паливо сьогодні. Аграрії не будуть дарма виганяти техніку в поле, а будуть максимально ефективно використовувати час та ресурси.  

Якнайшвидша імплементація стратегій та ініціатив ЄС

UBTA надала уряду країни рекомендацію підтримки стратегій From farm to fork ("від лану до столу") та імплементації стратегії Green Deal (європейська "Зелена угода")". 

Стратегія "Від лану до столу" спрямована на прискорення переходу до стійкої продовольчої системи. Вона лежить в основі європейської "Зеленої угоди", та спрямована на всебічне розв’язання проблем продовольчих систем, а ключова її думка – нерозривний зв'язок між здоровими людьми, здоровим суспільством та здоровою планетою. 

Це стало особливо актуальним після отримання статусу кандидата в ЄС. Україна має гармонізувати свої політики до політик ЄС. Імплементація українського "Green Deal" є необхідною умовою для подальшої євроінтеграції”, – підкреслив Малков.

Також принципово важливою є підтримка Humanitarian Development Nexus (Взаємозв'язок гуманітарного розвитку). Це концепція розширення співробітництва між організаціями, які працюють у сфері короткострокової гуманітарної допомоги та довгострокового міжнародного розвитку. 

Нагадаємо, аналітика супутникових зображень, альтернативне використання енергії та впровадження інших зелених технологій можуть допомогти сільському господарству досягти сталого розвитку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні аграріям спростили доступ до пестицидів та добрив на час війни.

Читайте також
В ПАР зібрали більший врожай пшениці на рекультивованих шахтах, ніж з цілини
В ПАР зібрали більший врожай пшениці на рекультивованих шахтах, ніж з цілини

У пшениці відсутні важкі метали, однак рівень заліза та цинку, яких зазвичай не вистачає в африканських дієтах, трохи вище рівня толерантності

Стало відомо, як на Рівненщині проходить посівна
Стало відомо, як на Рівненщині проходить посівна

Землі обробляють як фермери, так і одноосібники

Уряд спростив аграріям доступ до пестицидів та пального
Уряд спростив аграріям доступ до пестицидів та пального

Уряд робить все можливе, аби забезпечити аграріїв усім необхідним до старту посівної кампанії–2022

Львівським фермерам розповіли, як відмовитись від пестицидів та заробити більше
Львівським фермерам розповіли, як відмовитись від пестицидів та заробити більше

Висадка сидератної рослини фацелії на аграрних ділянках допоможе покращити екологічну ситуацію в Україні