В Міндовкілля відповіли на критику законопроєкту щодо дерегуляції бізнесу shutterstock

В Міндовкілля відповіли на критику законопроєкту щодо дерегуляції бізнесу

Катерина Бєлоусова

Законопроєкт викликав дискусії у публічному просторі

В Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля) запевнили, що новий законопроєкт №7689 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)” не послабить захист тваринного та рослинного світу.

Документ покликаний скасувати неефективні дозволи у сфері охорони та збереження біорізноманіття, ті, що існують лише на папері та не використовуються на практиці, а також ті, що суперечать нормам чинного законодавства, повідомляє пресслужба Міндовкілля.

“Острахи та маніпуляції”

Законопроєкт пропонує скасувати дозвіл або сертифікат на ввезення в Україну і вивезення за її межі об'єктів рослинного та тваринного світу. Їх замінять на єдиний дозвіл на імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, сертифікат на пересувні виставки, реекспорт та інтродукцію з моря зазначених зразків, які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, крім осетрових риб і виробленої з них продукції.

Це приведе норми одного закону у відповідність до норм іншого (Закону "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення").

Із Закону "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" буде виключено дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка).

“Адже Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" регулюються відносини, які виникають між дозвільними органами, адміністраторами та суб'єктами господарювання”, – пояснили в пресслужбі.

Як стверджують в пресслужбі, цей документ не може підпадати під дію зазначеного закону, адже дозвіл на добування мисливських тварин видається не суб’єктам господарювання, а фізичним особам. А обов’язковість та вимога отримання такого дозволу залишається в Законі України "Про мисливське господарство".

Також законопроєкт №7689 скасовує дозвіл на право займатися розведенням у напіввільних умовах чи в неволі видів тварин, занесених до Червоної книги України, для усунення існуючого дублювання процедур. 

Адже Міндовкілля видає дозвіл на спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів Червоної книги України за рішенням Національної комісії з питань Червоної книги України – відповідно до Закону України "Про Червону книгу".

“У разі прийняття законопроєкту замість двох фактично тотожних дозволів Міндовкілля видаватиме лише один”, – пояснили в матеріалі.

Також існує адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, внесені до переліків рідкісних видів тварин і рослин.

Окрім того, законопроєкт пропонує виключити дозвіл на переселення тварин у нові місця перебування, акліматизацію нових для фауни України видів диких тварин, а також на здійснення заходів щодо схрещування диких тварин. Адже з 2001 року і до сьогодні, жоден суб’єкт господарювання не звертався до міністерства для його отримання.

Проте Міндовкілля вже розробило окремий законопроєкт, який дозволить врегулювати питання надання адміністративних послуг, зокрема з видачі дозволу на спеціальне використання об’єктів тваринного світу, який наразі погоджується з органами виконавчої влади.

Він встановить чіткі правила отримання дозвільних документів та обмеження вилучень тварин з дикої природи та посилить контроль.

Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" визначає, що утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов не допускається. Тобто відсутні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям диких тварин унеможливлюють їх утримання не залежно від того чи має власник дозвіл, чи ні.

“І тут головне для нас саме наявність для тварин відповідних умов утримання, а не наявність у власника дозволу, – пояснили в пресслужбі. – На сьогодні питання умов утримання диких тварин у неволі та напіввільних умовах регулюється наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 30.09.2010 № 429 "Про затвердження Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах". Відповідальність за порушення таких умов встановлена Кодексом України про адміністративні правопорушення.”

В матеріалі підкреслили, що для отримання такого дозволу до Міндовкілля взагалі ніхто не звертається. 

Статистика Міндовкілля показала, що існування всіх цих дозволів не впливало на збереження біорізноманіття.

mepr.gov.ua mepr.gov.ua

Для охорони та збереження біорізноманіття у 2022 році розроблено та прийнято:

  • План заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки (розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 липня 2022 р. № 573-р);
  • Порядок регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареалу перебування (місць вилову) (постанова Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 720).

Розроблені і знаходяться на погоджені проєкти постанов Кабінету Міністрів України:

  • "Деякі питання тимчасового вилучення та забезпечення утримання тварин";
  • "Про затвердження Порядку створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах та Порядку створення охоронних зон для збереження об’єктів Червоної книги України".

Нагадаємо, Європейська Бізнес Асоціація закликала народних депутатів доопрацювати законопроєкт №6477  "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів" та зберегти курс України на євроінтеграцію, покращення бізнес-клімату та дерегуляцію на період війни та післявоєнної відбудови.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, народні депутати вважають, що законопроєкт "Про гарантії походження електроенергії із ВДЕ", який днями оприлюднило Міненерго, необхідно доопрацювати.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого