Якщо світ не помириться з природою, воєн стане ще більше, – Голова саміту ООН shutterstock

Якщо світ не помириться з природою, воєн стане ще більше, – Голова саміту ООН

Ганна Велика

Вона впевнена, що світові інституції мають реформуватися, аби протистояти глобальним викликам

Напередодні саміту ООН із питань біорізноманіття його майбутня президентка – Міністр навколишнього середовища Колумбії Сусана Мухамад – заявила, що світ повинен помиритися з природою, або він ризикує розпалити ще більше глобальних конфліктів, таких, як війна в Газі. Вона наголосила, що “самовбивча війна проти природи” призводить до збільшення кількості сутичок між країнами.

Про це пише Reuters.

На жовтневому саміті COP16 (The 16th meeting of the Conference of the Parties) в Колумбії будуть обговорюватися подальші кроки з реалізації історичної Куньмінсько-Монреальської угоди 2022 року – подібну до Паризької угоди про зміну клімату, але для природи – акцентовану на  подоланні різкого скорочення біорізноманіття в усьому світі.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи, зміна клімату, вирубка лісів, забруднення і руйнування середовищ існування призвели до скорочення популяцій диких тварин на 69% (!!!) у світі з 1970 року.

На думку голови саміту ООН багатосторонні інституції виявилися нездатними протистояти таким безпрецедентним викликам, як зміна клімату, і мають бути переглянуті, інакше світ може сповзти до правління сильного за допомогою насильства.

“Ситуація, що склалася в Палестині, де людство спостерігає, як один з народів світу придушується військовим шляхом. І навіть ООН не в змозі надати гуманітарну допомогу”, – сказала Мухамад під час виступу в аналітичному центрі Atlantic Council у Вашингтоні.

Вона пообіцяла, що серед головних пріоритетів COP16 буде “інтенсивна” дискусія про те, як реформувати глобальну фінансову систему, що дозволить країнам, які розвиваються, взяти на себе сильні екологічні зобов'язання, не беручи на себе більше боргів.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що втрата природи та біорізноманіття можуть стати більшим викликом, ніж зміна клімату.

Також ми нагадували, що 22 травня у світі відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття, щоб підвищити обізнаність суспільства про його важливість та загрози, з якими воно стикається.

Читайте також
"Одне з найбільших чудес природи": вчені виявили комашиний "хайвей"
"Одне з найбільших чудес природи": вчені виявили комашиний "хайвей"

Маленькі істоти використовують його щороку під час міграції

У світі відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття
У світі відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття

З початком повномасштабного вторгнення перед Україною постали безпрецедентні виклики, адже бойовими діями знищені цілі екосистеми з їхніми мешканцями

На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані