В Ірпені проведуть екологічний фестиваль shutterstock

В Ірпені проведуть екологічний фестиваль

Захід присвячений проблемам Ірпінської заплави, яка перебуває під загрозою через активну забудову

4-5 вересня в Ірпені Київської області проведуть екологічний фестиваль ZAPLAVA FEST.

Про це йдеться на сторінці заходу у Facebook.

Як зазначають, подія відбуватиметься за адресою м. Ірпінь, вул. Донецька, 18 (біля Романівського джерела).

Згідно з повідомленням, організатори мають на меті проінформувати мешканців про проблему забудови Ірпінської заплави – унікальної території, місця існування рідкісних тварин та рослин, об’єднати місцевих екоактивістів, політичних діячів, урбаністів та екологів навколо цієї ситуації.

"Ми звикли, що "послуги" природи безкоштовні та доступні. Але це не так. Якщо природа одного дня відмовиться їх надавати, ми будемо змушені заплатити за все сповна. За кисень, питну воду, неконтрольовані зміни клімату, зникнення флори та фауни... А в багатьох випадках "змінити поставщика послуг" неможливо. Природа була й залишається монополістом у багатьох галузях", – наголошують у повідомленні.

Згідно з програмою, 4 вересня (субота) з 14 до 17 години плануються панельні дискусії фахівців з екології, а 5 вересня (неділя) презентують екостежки у лісі та на заплаві, відбудуться книжковий ярмарок, майстер-класи для дітей та дорослих, рибалка. Крім того, планується виставка живопису та фоторобіт, конкурс дитячого малюнку та фуд корти.

facebook.com/Zaplavafest

Джерело: facebook.com/Zaplavafest

"Охороняти ліси, степи, річки й усіх їхніх мешканців — це не просто хороша справа, вимоги екологів чи данина моді. Це питання нашого здоров'я, добробуту і безпеки. У розвинених країнах про це добре знають. Запрошуємо небайдужих долучатися до організації, участі та фінансування фестивалю!" – резюмували у зверненні організатори.

Довідка ЕкоПолітики:

Заплавні землі річки Ірпінь належать до природоохоронних територій Смарагдової мережі. 15 тис га долини річки отримали цей статус у 2019 році завдяки великим зусиллям екоактивістів та науковців, яким була небайдужа доля цих місць. Україна входить до країн Бернської конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних середовищ існування в Європі, яка контролює стан заплави. Наразі цей особливий елемент екосистеми перебуває під загрозою знищення, тому що росте місто і його забудова. Погіршення стану території річки Ірпінь може мати вплив на життя усіх мешканців міста, призвести до проблем з водою, повітрям та знищення унікального тваринного та рослинного світу.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що український фестиваль електронної музики запровадив незвичайну оплату. Щоб потрапити на захід, потрібно було принести мішок неорганічних відходів.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди