В ЄС розпочали переговори щодо реформи вуглецевого ринку shutterstock

В ЄС розпочали переговори щодо реформи вуглецевого ринку

Катерина Бєлоусова

Основним джерелом суперечок є швидкість поступового скасування безкоштовних дозволів на викиди

В ЄС йдуть переговори щодо перегляду основного європейського інструменту скорочення викидів – схему торгівлі викидами (ETS) на тлі енергетичної кризи, припинення поставок російського газу та погіршення кліматичних змін.

Європейський парламент, Єврокомісія та Рада ЄС повинні обговорити деталі на зустрічах, які називаються "трилогами", повідомляє EURACTIV.

"В Європарламенті є згода. Є угода в Раді, але в деяких сферах ці угоди ще не збігаються", – заявив глава ЄС з питань клімату Франс Тіммерманс. – "Нам потрібно переконатися, що, наприклад, щодо реформи системи торгівлі викидами, ми зблизимо двох співзаконодавців, щоб ми могли дійти спільного висновку – я думаю, що це найскладніше питання."

Є "багато пунктів", з якими Парламент і Рада погоджуються в принципі, сказав провідний учасник переговорів ETS Пітер Ліз, після першого трилогу в липні, зазначив, що за багатьма пунктам Європарламент та Рада погоджуються. Наприклад, обидва хочуть розширити ціну на викиди вуглецю на морський сектор, але деталі ще не визначені.

"Занадто багато питань, щоб зараз говорити про червоні лінії. Головне полягає в тому, що жодна установа не повинна вірити, що угода укладена, а інша сторона просто має погодитися", — сказав Лізе.

Навіть загальна ціль скорочення викидів для секторів ETS має бути предметом переговорів, причому Комісія та країни ЄС прагнуть досягти 61%, а Європейський парламент хоче 63%.

Лізе очікує ще щонайменше чотири трилоги. Хоча угода до COP27 у листопаді була б ідеальною, він сказав, що реалістичніше очікувати її до кінця року.

Поступова відміна безкоштовних надбавок

Основним джерелом суперечок є те, як швидко поступово скасувати безкоштовні дозволи на викиди, щоб пом’якшити вплив ціни на вуглець і запобігти витоку вуглецю. Квоти будуть поступово замінені CBAM.

Голландський депутат Європарламенту Мохаммед Шахім зазначив, що найскладнішою темою для переговорів буде швидкість поступової відмови.

Країни ЄС і Європейський парламент дотримуються подібної позиції щодо початку поступової відмови: країни ЄС хочуть встановити дату початку 2026 року, а парламент – 2027 рік.

Однак після 2030 року позиції різко відрізняються. Євродепутати хочуть, щоб безкоштовні квоти припинилися в 2032 році, а країни ЄС – до 2035 року.

Промисловість стурбована впливом швидкого поступового виведення з виробництва, враховуючи новизну вуглецевого прикордонного збору. Якщо це зазнає невдачі, вони побоюються, що їх підірвуть дешевші, більш вуглецевоємні продукти з-за меж блоку.

"Як металургійна галузь ми підтримували ідею CBAM з самого початку, але завжди залежали від обережного тестування та обережної взаємодії з безкоштовним розподілом і поточними заходами", – сказав Адольфо Айєлло, заступник генерального директора сталеливарної групи EUROFER.

За повільне поетапне виведення також виступає промислова група BusinessEurope. Маркус Дж. Байрер, генеральний директор BusinessEurope, сказав, що їм потрібно спочатку побачити, чи працює CBAM, перш ніж відмовлятися від того невеликого захисту, який мають енергоємні сектори, що перебувають у жорсткій конкуренції.

Але Сем ван ден Плас з Carbon Market Watch стверджує, що затримка поступової відмови зменшує стимули до декарбонізації та перешкоджає надходженню грошей до Інноваційного фонду, який фінансує чисті технології.

Очікується, що з 2021 по 2030 рік буде роздано шість мільярдів безкоштовних квот. 

Захист експорту

Промисловість ЄС стурбована, що зіткнеться з високою ціною на викиди вуглецю, яку не доведеться нести її конкурентам з-за меж ЄС.

Європарламент хоче зберегти безкоштовні дозволи на експорт. Однак є побоювання, що це може порушити правила міжнародної торгівлі, встановлені Світовою організацією торгівлі. Айелло зазначив, що для реалізації амбітної кліматичної політики неможливо мати надто обережну торговлю.

Також необхідно буде обговорити багато інших питань, зокрема щодо призначення коштів від збору.

І хоча Європарламент і Рада погоджуються щодо секторів, охоплених CBAM, Європарламент хоче включити непрямі викиди в розрахунок вуглецевої інтенсивності продукту, тоді як Комісія та країни ЄС хочуть включити це пізніше.

Ймовірно, домовленості з інших питань будуть легшими. Наприклад, Європарламент хоче мати централізований орган для впровадження вуглецевого збору на кордоні, а Рада – “гібридного підходу”. 

Ведення переговорів через кризу

У позиції Європарламенту вже відображається вплив енергетичної кризи та війні в Україні.

Ліз звернув увагу на ребазування – систему, яка приводить кількість дозволів у ETS до фактичних викидів. 

"Ми дамо кожному трохи передихнути, і тоді ми не тільки наздоженемо, але й збільшимо амбіції, тож у 2030 році ми станемо більш амбітними", — пояснив він.

Однак ван дер Пласа зазначив,  що перебазування є короткостроковим заходом і кожен рік без нього сповільнює амбіції.

Наступна зустріч трилогу відбудеться після літньої перерви.

Нагадаємо, в ЄС погодили загальні підходи щодо скорочення викидів та їхній вплив.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, генеральний директор Європейської асоціації сталі (EUROFER) Аксель Еггерт заявив, що для успішного переходу на “зелену” сталь необхідна подальша робота з узгодження щодо ETS і CBAM з кліматичними амбіціями промисловості.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року