В EUROFER пояснили, як наступні кроки по ETS та CBAM вплинуть на “зелену” сталь shutterstock

В EUROFER пояснили, як наступні кроки по ETS та CBAM вплинуть на “зелену” сталь

Катерина Бєлоусова

У сталеливарній промисловості є 60 проєктів, які можуть скоротити 81,5 мільйона тонн викидів вуглецю на рік до 2030 року

Для успішного переходу на “зелену” сталь необхідна подальша робота з узгодження поточних документів щодо ETS і CBAM з кліматичними амбіціями промисловості.

Про це заявив генеральний директор Європейської асоціації сталі (EUROFER) Аксель Еггерт, повідомляє EUROFER.

Він зазначив, що Європейський парламент визнав лише частково кілька ключових питань для промисловості, таких як контрольні правила, експорт та взаємодія ETS/CBAM.

"Однак узгодженого тексту недостатньо для збереження експорту ЄС і не забезпечує необхідного обережного переходу від поточних заходів щодо витоку вуглецю до CBAM”, – пояснив він.

В матеріалі зазначили, що Європарламент втратив можливість конкретно розглянути питання про викиди вихідних матеріалів, що використовуються для виробництва нержавіючої сталі. А ці викиди в імпортних продуктах до семи разів вищі ніж у вироблених в ЄС.

Металургійний сектор вимагає:

  • ефективні заходи щодо експорту для збереження значної частини виробництва сталі в ЄС, що становить 45 мільярдів євро і створює близько 30 000 робочих місць;
  • більш обережний перехід до CBAM від існуючих правил ETS щодо витоку вуглецю, зокрема щодо більш плавного безоплатного розподілу та компенсації непрямих витрат, доки новий Механізм коригування вуглецевих кордонів не довів свою ефективність;
  • уникнення непотрібних витрат для суспільства ЄС в цілому, запобігання ще вищій інфляції шляхом перегляду чинних положень про резерв стабільності ринку та перебазування;
  • включення феросплавів до переліку вхідних матеріалів, які необхідно розглянути, оскільки вони значно сприяють викидам CO2.

Ці заходи сприятимуть переходу на “зелену” сталь. 

У сталеливарній промисловості є 60 проєктів з низьким вмістом вуглецю з потенційним скороченням викидів CO2 на 81,5 мільйона тонн на рік до 2030 року, що дорівнює приблизно 2% скорочення загальних викидів ЄС. Для сталеливарного сектора, на шляху до вуглецевої нейтральності, це являє собою 55% скорочення у порівнянні з рівнем 1990 року, відповідно до цілі ЄС Fit for 55.  

"Ми просимо створити належні умови для переходу на "зелену" сталь, який триває. EUROFER готовий внести конструктивний внесок у громадські дебати, і тому ми ще раз закликаємо політиків ЄС провести відкриту, засновану на фактах дискусію з цих важливих тем", – закликав Еггерт. 

Він додав, що це є ще більш актуально на тлі прискорення енергетичної кризи ЄС. 

“Нинішня геополітична ситуація вимагає швидких, але перспективних рішень, щоб скоротити залежність ЄС від викопного палива від росії і водночас прискорити зелений перехід", – підсумував він.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив рішення щодо вуглецевого мита.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, європейський бізнес вимагає реалістичних строків та шляхів зеленого переходу.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну