В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою shutterstock.com

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

Катерина Бєлоусова

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Європейська індустрія переробки упаковки стикнулася з аналогічним екзистенційним викликом як і фермери, адже потік дешевих пластикових відходів з інших країн загрожує рентабельності переробки в Європі.

У переважній більшості країн пластикові відходи мають невелику цінність або взагалі не мають її, тому можуть надходити до Європи за низькою вартістю, повідомляє POLITICO.

Зазначається, що в ЄС рівень переробки відходів пластикової упаковки сягає близько 35%. Однак здебільшого переробляють прозорі пляшки, які легше переробити.

В матеріалі розповіли, що законодавці ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки (PPWR), який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки. Це створює потужний ринок попиту та пропозиції та потенційно має сприяти переходу до циркулярної економіки.

В POLITICO підкреслили, що наразі Європа імпортує пластикові відходи з Китаю, що ставить під загрозу екологічні цілі Зеленої угоди. Адже це зменшує стимули збирати та переробляти місцеві матеріали. Окрім того, компаніям переробної галузі доводиться шукати іноваційні методи для переробки змішаної пластикової упаковки та текстилю та інвестувати в інфраструктуру.

“Без подальших інвестицій в інфраструктуру переробки в ЄС, ЄС ніколи не досягне своїх показників переробки, а також не створить можливості, необхідні для поводження з відпрацьованими матеріалами не лише з упаковки, але й інших великих секторів, наприклад, текстилю. Зрештою, спалювання пластикових відходів, які можна переробити, продовжуватиметься та зростатиме”, – йдеться у матеріалі.

Єврокомісія вимагала, щоб у Регламенті PPWR цільові показники вмісту перероблених відходів ґрунтувалися на відходах, які утворюються в ЄС. Проте деякі багатонаціональні індустрії хочуть пом’якшити цю вимогу, щоб норми включали відходи з будь-якої країни.

"Надзвичайно важливо переконатися, що PPWR, перш за все, сприятиме попиту на перероблений пластик в упаковці, що походить від відходів, які збираються та переробляються в ЄС”, – сказала президентка відділу переробки пластмас Європейської конфедерації переробної промисловості Софі Сікард.

Вона пояснила, що без такого рішення PPWR стане ударом для наявних циклічних ланцюжків створення вартості.

Зазначається, що якщо політика буде відкрита для широкого включення відходів з будь-якої точки світу, це серйозно підірве можливості Європи з переробки упаковки. Не тільки припиняться майбутні інвестиції у переробку, але й існуючі переробні потужності також сповільняться або закриються. Так нещодавно збанкрутували компанія з переробки пластикових відходів Umincorp у Нідерландах і шведської компанії Renewcell, яка переробляє текстиль.

Нагадаємо, у Чехії сотні фермерів 19 лютого вийшли на протест проти Європейсьного зеленого курсу (Green Deal), що накладає обмеження заради боротьби зі зміною клімату, високих цін на енергію та бюрократії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, боротьба зі зміною клімату потребує радикального скорочення виробництва, використання та утилізації пластику, адже ця галузь створює 2 мільярди тонн викидів парникових газів – близько 3,4% всіх антропогенних викидів.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи