Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” shutterstock

Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Катерина Бєлоусова

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Парламентський Комітет з питань екологічної політики та природокористування на засіданні 2 жовтня об 11:00 розгляне законопроєкт №10066 “Про упаковку та відходи упаковки”.

Це буде попередній розгляд документа, який потребує обговорення з громадськістю та представниками сфери господарювання для підготовки до розгляду у Верховній Раді, йдеться на сайті екокомітету.

Зазначається, що управління відходами упаковки є складовою частиною системи управління твердими побутовими відходами. Такі відходи переважно захоронюють на полігонах та сміттєзвалищах, значна кількість яких перевантажена та не відповідає вимогам екологічної безпеки.

Наразі в країні відсутня система для роздільного збирання та відновлення відходів упаковки. Щороку втрачаються мільйони тонн ресурсоцінних матеріалів, таких як: 

  • папір;
  • картон;
  • пластик;
  • скло;
  • метали;
  • деревина.

Ці матеріали потенційно можна повернути в економічний обіг та виробляти з них нові товари.

“У зв’язку з високим ресурсним потенціалом та неухильним зростанням обсягів утворення, відходи упаковки за європейським досвідом підлягають окремому регулюванню”, – пояснили у повідомленні.

Зазначається, що документ покликаний:

  • визначити правові, економічні та організаційні засади у сфері управління упаковкою та відходами упаковки для зменшення їхнього негативного впливу на здоров’я людей та довкілля;
  • встановлення заходів, спрямованих на створення системи збирання та рециклінгу відходів упаковки з метою зменшення остаточного видалення таких відходів на полігони та сприяння переходу до економіки замкненого циклу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів 15 вересня схвалив законопроєкт №10066 "Про упаковку та відходи упаковки", який регламентує поняття розширеної відповідальності виробника (РВВ). 18 вересня його зареєстрували у Верховній Раді.

Читайте також
В Україні планують заборонити використання одноразового пластикового посуду
В Україні планують заборонити використання одноразового пластикового посуду

У Міндовкілля запевнили, що заборона обігу одноразових пластикових виробів на українському ринку не відбудеться “вже завтра”

В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19