Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Катерина Бєлоусова

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Боротьба зі зміною клімату потребує радикального скорочення виробництва, використання та утилізації пластику, адже ця галузь створює 2 мільярди тонн викидів парникових газів – близько 3,4% всіх антропогенних викидів.

Окрім викидів, пластик спричиняє масштабне забруднення, яке щорічно становить смертельну загрозу для понад мільйона морських птахів і 100 000 морських ссавців, повідомляє Environment+Energy Leader.

Зазначається, що пластик негативно впливає на довкілля на всіх етапах свого життя, а саме під час:

  • видобутку нафти – сировини для виробництва пластику. Так 14% усієї видобутої нафти призначені для виробництва пластику;
  • виробництва – близько 60% викидів від пластикової продукції утворюються на цьому етапі. Попри появу біопластику, промисловість все ще значною мірою залежить від викопного палива, і лише невелика частка надходить із перероблених матеріалів;

“Шлях пластику від створення до утилізації затьмарюється викидами, 29% яких припадає на розповсюдження. Високий попит на пластик, насамперед для упаковки, вимагає великої логістики та транспортування, на що ще більше впливає викопне паливо”, – підкреслили в E+E Leader.

  • утилізації – лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи. У природі пластик розкладається з утворенням метану та етилену, а також розпадається на дрібні часточки (мікропластик). Цю проблему загострює індустрія швидкої моди, яка використовує синтетичні тканини;
  • забруднення – щорічно птахи, риби та інші тварини у Світовому океані проковтують пластик та заплутуються у такому смітті. Пластикове забруднення може знищити середовища існування приблизно 700 видів.

У матеріалі пояснили, що найефективнішою стратегією проти забруднення пластиком є ​​скорочення споживання, зокрема більше використання натуральних тканин, багаторазового посуду та пляшок, а також зміна поведінки споживачів.

Окрім того, подолати пластикове забруднення допоможе перехід до циркулярної економіки, яка передбачає переробку та повторне використання.

“Хоча скорочення пластикових відходів у майбутньому є обов’язковим, боротьба з поточним рівнем забруднення є не менш важливою, – підкреслили в E+E Leader. – Для значного впливу потрібні глобальна співпраця та розширена інфраструктура переробки”.

Зазначається, що для пластику, який не можна переробити, необхідно знайти більш екологічні методи утилізації, наприклад його використання у виробництві цементу. 

Нагадаємо, звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Канарських островах вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства