У Херсоні водолази витягли з Дніпра 400 кг сміття Укрінформ

У Херсоні водолази витягли з Дніпра 400 кг сміття

За 50 хвилин сім водолазів зібрали з дна річки 20 мішків з відходами

У Херсоні під час акції до Міжнародного дня Дніпра водолази дістали з дна річки 400 кг побутових відходів.

Про це йдеться у повідомленні Укрінформу.

Як зазначається, акцію "А що на дні Дніпра? Пошук не скарбів" провели на Набережній Дніпра у парку Слави. Ініціативу підтримали екоактивісти, місцеві виші, рятувальники та національний природний парк "Нижньодніпровський".

Згідно з повідомленням, за 50 хвилин сім водолазів зібрали з дна річки 20 мішків сміття, вага кожного орієнтовно понад 20 кілограм. Переважно це скло – пляшки, у тому числі й розбиті, посуд. Частину зі знайденого виготовили ще в радянські часи. Крім того, на берег витягли дві автомобільні шини, деталі від мотоцикла, диски тощо.

Екоактивісти відсортували знайдене, вилили з пляшок воду разом з живими організмами, повернувши у Дніпро маленьких раків, мушлі.

Водолази, які брали участь в акції, закликають прибирати сміття після відпочинку біля води і забирати його з собою.

"Підняти на поверхню мішок, наповнений пляшками – дуже важко", – пояснив директор Херсонського морського спеціалізованого тренажерного центру при морській академії Сергій Дудченко.

"Ми вирішили відзначити День Дніпра, оскільки ми і живемо, і відпочиваємо, і працюємо біля Дніпра. Хотіли зосередитися на проблемах, хотіли очистити його трохи. Зупинити сміття на березі значно легше, ніж виловлювати його з води. Я особисто бачу під час злив, скільки сміття зливається, наші зливні системи не мають очищення. Ми розуміємо: все, що не підмели, все, що лежало – змилося у річку. Цього року до нас долучилася морська академія і ми вирішили прибрати перед святом трохи Дніпро, подивитися, що там", – зазначила керівниця Екоцентру обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара Юлія Тищенко.

Крім того, на кількох локаціях ініціатори заходу продемонстрували, що потрібно зробити задля збереження Дніпра. Зокрема, виклали пакунки з відповідними написами: зупинення забудови берегової лінії, розчищення русел, збереження біологічного різноманіття, нормування використання пестицидів, дбайливе ставлення до ресурсів річки, механічне очищення зливної системи міста, відновлення гідрологічного режиму, законодавчий захист від фосфатів.

"Усі бачать стан річки – він погіршується, про це свідчать і аудити, і моніторинги, які проводяться. Часу немає, хочемо якомога швидше розбурхати людей – можливо, хтось перестане вдома використовувати мийні засоби з фосфатами, хтось забере з собою сміття, коли прийде відпочивати на природу", – наголосила керівниця відділу екологічної освіти НПП "Нижньодніпровський" Тетяна Крючкова.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, як у Дніпрі підводники приєдналися до акції з прибирання острова Зелений і очистили дно річки від сміття.

Читайте також
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища

Супутникові знімки показали, що значна частина Каховського водосховища вкрита водою

Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк

Окупанти використовують хімічні речовини, щоб знищувати чорнозем та максимально збільшувати площі ураження

Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини
Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини

Зібрану рідину зливають в спеціальні очисні споруди

Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня
Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня

Нардепи заслухають доповіді від представників низки міністерств