В ЕС збираються ввести нові правила для об’єктів ВДЕ: виробники стурбовані shutterstock

В ЕС збираються ввести нові правила для об’єктів ВДЕ: виробники стурбовані

Валентина Гембарська

Зараз пропозицію Єврокомісії розглядають держави-члени Європейського Союзу

Представники європейських вітрової та сонячної енергогенерації висловили стурбовання з приводу нових дозвільних правилам Євросоюзу, які представили 10 листопада. Їх планується поширити лише на нові проєкти.

Про це пише видання Euractiv.

Зазначається, що Європейська комісія представила тимчасові надзвичайні правила для прискорення впровадження ВДЕ. Там заявили, що тривала енергетична криза, викликана війною росії в Україні, вимагає виняткових заходів.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, проєкти у галузі відновлюваної енергетики "вважатимуться такими, що становлять вищий суспільний інтерес", і отримають перевагу від більш коротких дозвільних процедур від одного місяця для сонячних установок на дахах до шести місяців для потужностей великих вітрових електростанцій.

Ппредставники вітрової та сонячної промисловості стурбовані формулюванням нормативних актів, які вказують, що правила швидкого отримання дозволів мають застосовуватись лише до нових проєктів. Для індустрії ВДЕ це означає, що сотні гігават сонячних і вітрових проєктів застрягнуть в адміністративному процесі.

"Безглуздо застосовувати це лише до нових проєктів", – сказав генеральний директор галузевої асоціації WindEurope Джайлз Діксон.

За його словами, в Європі існують проєкти, принаймні, на 100 ГВт вітрової та сонячної енергії, які зараз застрягли у процедурах отримання дозволів. І на них не вплинуть правила екстрених дозволів, якщо пропозицію ухвалять.

Стурбовані й представники сонячної генерації.

"Наразі у країнах ЄС-27 існує дуже значний обсяг проєктів, які перебувають на різних стадіях розробки", – зазначає політичний директор галузевої асоціації SolarPower Europe Дріс Аке.

Зараз пропозицію Єврокомісії розглядають держави-члени Європейського Союзу. Міністри енергетики країн блоку мають зустрітись у Брюсселі 24 листопада для досягнення політичної угоди з цього приводу.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 24 жовтня Єврокомісія представила План дій, який покликаний за допомогою цифровізації енергетичного сектору підвищити його ефективність та інтеграцію відновлюваних джерел енергії.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності