В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка shutterstock

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності

В Україні станом на початок 2024 року встановлена потужність об’єктів відновлювальної генерації зросла на 238 МВт від рівня 2022 року та сягнула 8773 МВт.

Наразі у секторі працює понад 1 тисяча компаній, що експлуатують понад 1767 об’єктів/установок ВДЕ, йдеться в аналізі Біоенергетичної асоціації України (UABIO) для SAF.

Зазначається, що загальний обсяг виробництва зеленої електроенергії не змінився, порівняно з 2022 роком, і сягнув близько 8 млн МВт-год. Найбільше падіння обсягів виробництва електроенергії в 2023 році зафіксували на вітроенергетичних потужностях – на 43%, а на інших ВДЕ-обʼєктах обсяги виробництва зросли на 10-61%.

saf.org.ua

В аналізі підкреслили, що наразі в Україні працює 24 ТЕС та ТЕЦ на біомасі. Їхня потужність зросла на 23,6 МВт і становить 178 МВт. Близько 110 МВт цих потужностей працюють на лушпинні соняшника і 67 МВт використовують деревну тріску.

В UABIO додали, що річний обсяг виробництва електроенергії зріс на 61% з 288 млн кВт•год до 464 млн кВт•год. Загалом по Україні коефіцієнт використання встановленої потужності ТЕС/ТЕЦ на біомасі зріс з 21% до 34%. Найбільшим джерелом енергії стало лушпиння соняшника, завдяки якому згенерували 78% електроенергії.

saf.org.ua

“Лише декілька компаній мають середній річний рівень завантаженості понад 65%, а деякі відновили свою роботу у 2023 році, проте не змогли достатньо наростити обсяги виробництва”, – розповіли у повідомленні, додавши, що 5 об’єктів так і не відновили свою роботу на ринку.

Зазначається, що загальна встановлена потужність біогазових комплексів не змінилась і становить 135 МВт. Середній коефіцієнт використання встановленої електричної потужності установок на біогазі становить 49%. 

saf.org.ua

В аналізі додали, що загальний обсяг виробництва електричної енергії з біогазу зріс на 15% до 580 млн кВт•год. Проте 20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 об’єктів мали показники використання встановленої потужності на рівні 75-82%.

Нагадаємо, в Україні протягом 2022-2023 воєнних років ввели в експлуатацію понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження та Українська енергетична біржа підписали домовленості щодо розвитку прозорого та конкурентного ринку біопалива.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні під час війни запустили 660 МВт нових зелених потужностей 
В Україні під час війни запустили 660 МВт нових зелених потужностей 

У 2023 році вітрові та сонячні електростанції згенерували 10% всієї енергії