Єврокомісія хоче “озеленити” енергетичний сектор за допомогою цифровізації shutterstock

Єврокомісія хоче “озеленити” енергетичний сектор за допомогою цифровізації

Катерина Бєлоусова

“Зелений” і цифровий переходи повинні йти рука об руку

Єврокомісія представила План дій, який покликаний за допомогою цифровізації енергетичного сектору підвищити його ефективність та інтеграцію відновлюваних джерел енергії.

Також План сприятиме зниженню витрати для споживачів та енергетичних компаній ЄС, повідомляє Єврокомісія. 

В повідомленні зазначили, що Європейська "зелена" угода та план REPowerEU вимагають глибокої трансформації енергетичної системи, яка має стати більш інтерактивною та “розумною”, щоб допомогти споживачам скористатися перевагами екологічного переходу. 

Встановлені заходи посилять обмін даними, сприятимуть інвестиції у цифрову електроенергетичну інфраструктуру, забезпечать переваги для споживачів і посилять кібербезпеку. 

“Оскільки центри обробки даних і зростаючий попит на онлайн-сервіси вимагають від нашої енергетичної системи все більше ресурсів, сьогоднішній план також окреслює способи відокремити енергетичний слід сектора інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) від експоненційного зростання даних. “Зелений” і цифровий переходи повинні йти рука об руку”, – йдеться у повідомленні.

Комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон зазначила, що Європейська “зелена” угода та підготовка Європи до цифрової епохи є головними пріоритетами Комісії та йдуть рука об руку. План дій допоможе розкрити потенціал цифровізації енергетичного сектору та економії енергії.

В повідомленні підкреслили, що у деяких галузях енергетичного сектора, таких як електромобілі, фотоелектричні установки та теплові насоси, цифрові та інтелектуальні технології вже існують і потребують підтримки для розширення. В інших сферах енергетична система цифровізація тільки запроваджується.

У найближчі роки Єврокомісія має намір вжити різноманітних заходів для посилення цифрових енергетичних послуг, зокрема:

  • допомога споживачам у збільшенні контролю над споживанням енергії та рахунками через нові цифрові інструменти та послуги з міцною структурою управління для спільного європейського простору енергетичних даних;
  • контроль за споживанням енергії в секторі ІКТ, зокрема через схему екологічного маркування для центрів обробки даних, енергетичного маркування для комп’ютерів, заходів щодо підвищення прозорості споживання енергії телекомунікаційними послугами та маркування енергоефективності для блокчейнів;
  • посилення кібербезпеки енергетичних мереж за допомогою нового законодавства, включно з  Мережевим кодексом для аспектів кібербезпеки транскордонних потоків електроенергії  відповідно до Регламенту ЄС щодо електроенергії та Рекомендації Ради щодо підвищення стійкості критичної інфраструктури;

В повідомленні зазначили, що Єврокомісія продовжуватиме надавати фінансову підтримку науковим дослідженням та інноваціям та сприяти використанню цифрових технологій в енергетичному секторі через Програму цифрової Європи, LIFE, фонди згуртованості та провідну програму цифровізації енергетики в рамках Horizon Europe. У співпраці з Європейською “зеленою” цифровою коаліцією вона також продовжить розробку інструментів і методологій для вимірювання чистого впливу цифрових технологій на навколишнє середовище та клімат в енергетичному секторі.

Нагадаємо, Єврокомісія представила список головних індикаторів для моніторингу прогресу в досягненні цілей у сфері охорони довкілля та клімату до 2030 року, а також довгострокового бачення до 2050 року. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 4 екологічні групи подали судовий позов проти Європейської комісії через ухвалення суперечливого закону про внесення викопного газу до списку сталих інвестицій ЄС.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки