В Чорнобильській зоні відновили залізницю для перевезення радіоактивних відходів ukraine.today.ua

В Чорнобильській зоні відновили залізницю для перевезення радіоактивних відходів

Відпрацьоване паливо з українських АЕС зберігатимуть у спеціальному сховищі у Чорнобильській зоні

В Україні з'явилася нова ділянка залізниці, якою будуть перевозити радіоактивні відходи.

Про це повідомило видання ukraine.today.ua.

Як зазначається, відпрацьоване ядерне паливо в спеціальних контейнерах будуть звозити на зберігання в Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), розташоване в Зоні відчуження на території Чорнобильської атомної станції.

До цього часу Україна користувалася послугами Росії з часткової переробки і збереження відпрацьованого ядерного палива. Однак тепер влада країни вирішила зберігати відпрацьоване паливо у Чорнобильській зоні.

Задля перевезення відходів відновили залізничну гілку Вільча-Янів в Іванківському районі Київської області. Занедбану ділянку залізничного полотна передали НАЕК Енергоатом на початку лютого нинішнього року, і вже до 9 липня вона була готова до експлуатації.

"Це навіть не про гроші, не про залізницю. Це насправді про незалежність. Це про те, що ми дійсно економимо близько 200 млн доларів щорічно на вивезення в Росію відпрацьованих ядерних відходів", – прокоментував цей факт міністр енергетики Герман Галущенко.

ЦСВЯП прийматиме на зберігання відпрацьоване ядерне паливо з Хмельницької, Рівненської та Південно-Української АЕС. Контейнери з радіоактивними відходами будуть тут зберігатися протягом 100 років.

За словами в.о. президента Енергоатому Петра Котіна, сховище практично готове до експлуатації. Його планують відкрити до Дня Незалежності.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент України Володимир Зеленський хоче перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на "зону відродження".

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України