В Британії вимагають запровадити вуглецевий податок на імпорт shutterstock

В Британії вимагають запровадити вуглецевий податок на імпорт

Романа Слісар

Британські промисловці стверджують: ціна квот на викиди вуглецю в Європі настільки висока, що робить європейські товари менш конкурентноздатними на світовому ринку, а вуглецевий податок захистить їхній бізнес від більш дешевого імпорту

Для боротьби зі зміною клімату і захисту національних виробників Великій Британії необхідно впровадити прикордонний вуглецевий податок на імпортну продукцію з країн з більш слабким кліматичних законодавством.

Про це заявив колишній міністр торгівлі Великої Британії Ліам Фокс, передає Green Deal.

"Податок, який передбачає збір з імпортованої продукції, виробленої в країнах з більш слабким кліматичних законодавством, повинен стати частиною світового порядку в боротьбі з глобальним потеплінням, і Великій Британії слід також проводити таку політику", – зазначив у розмові з Bloomberg Фокс, який займав посаду міністра з 2016 по 2019 рік.

Разом з тим в коментарі Reuters він підкреслив, що серед британських і європейських компаній зростає усвідомлення того, що ціна квот на викиди вуглецю в Європі вже настільки висока, що робить їх менш конкурентоспроможними на світовому ринку. Фокс закликав ввести вуглецевий податок для захисту бізнесу від більш дешевого імпорту.

"Чому вони повинні вживати заходів щодо скорочення свого вуглецевого сліду, в той час як країни з високим рівнем забруднення можуть продавати свої товари на ринку без цих витрат?", – сказав Фокс.

Як повідомляється, раніше у Британії запустили внутрішню систему торгівлі викидами (ETS), яка поширюється на електростанції, фабрики і авіакомпанії з високою вуглецеємністю.

Британська ETS замінює участь країни в ETS Європейського союзу. Ціна квот на викиди в британській системі становить близько 51,50 фунта за тонну СО2 (72,98 долари), що вище за ціни в ЄС, які минулого тижня сягнули рекордних 56,90 євро (69,62 долара) за тонну.

Велика Британія поставила за мету досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року. На думку Фокса, зважаючи на підготовку до 26-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26), яка пройде 1-12 листопада 2021 року в Глазго, Велика Британія повинна використовувати цю можливість "не тільки, щоб головувати, але щоб лідирувати".

"Використання ринкових механізмів відкриває найкращі перспективи", – наголосив колишній міністр.

Як відомо, ЄС в рамках реалізації стратегії Green Deal щодо досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року має намір впровадити механізм вуглецевого коригування імпорту (CBAM), який передбачає введення екологічного мита на імпорт продукції в ЄС залежно від обсягів викидів СО2 в процесі її виробництва. CBAM буде представлений Єврокомісією 14 липня 2021 року і запущений в 2023 році. Механізм з високою ймовірністю буде функціонувати як дзеркальне відображення європейської системи торгівлі викидами.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що, на думку UBTA, збільшення податкових ставок, зокрема податку на викиди двоокису вуглецю (СО2), призведе до закриття підприємств в Україні.

Читайте також
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2

На думку Брудермюллера, "вуглецевий податок" не спрацює

СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт

За словами фахівця, частину коштів, акумульованих за рахунок СВАМ, було б доцільно використовувати на проєкти поза межами ЄС

Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України
Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України

За словами експертів, Україна може розраховувати на особливі умови в сфері енергетики

Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів
Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів

Як працюватиме новий європейський податок на вуглецевмісний імпорт