Успіх України у декарбонізації стався через "смерть" промисловості, — нардеп shutterstock

Успіх України у декарбонізації стався через "смерть" промисловості, — нардеп

Маргарита Шевченко

На його думку, непідготовленість України до виконання вимог Green Deal очевидна

В Україні з 1990 року зниження викидів СО2 відбувалося через падіння промисловості, водночас, як в ЄС інвестували мільярди в екологізацію виробництва.

Таку думку висловив позафракційний народний депутат Муса Магомедов, передає Мінпром. Згідно з проєктом Другого Національно-певного вкладу, до 2030 року Україна зобов'язана скоротити рівень викидів СО2 до 28% від показника 1990 року. На його думку, мета — амбіційна, але недосяжна.

"Але є важливий нюанс. В Україні з 1990 року зниження викидів відбувалося через деіндустріалізацію. Тобто держава не доклала зусиль до того, що сьогодні ми маємо порівняно низький рівень викидів. Поступово вмирала промисловість, закривалися заводи, — в цьому весь секрет "успіху", — зазначає політик.

Магомедов підкреслив, що країни ЄС домоглися зниження викидів СО2 завдяки масштабним інвестиціям в екологічну модернізацію виробництв.

"Непідготовленість України до виконання вимог нової екологічної політики ЄС Green Deal очевидна. Третій рік поспіль уряд не може визначити джерела фінансування для виконання Національного плану зі скорочення викидів на ТЕЦ і ТЕС. Все, що змогла зробити влада, це перевести галузь в збитковий режим", — сказав він.

"А тепер про цифри, які говорять самі за себе. Для досягнення цілей НВВ2 за сценарієм кліматичної нейтральності до 2030 року Україна повинна знизити рівень викидів до 238 млн т на рік. За оцінками експертів, для цього промисловим підприємствам необхідно витратити 256 млрд євро на екомодернізацію", — додав Магомедов.

За офіційними заявами Мінприроди, держава готова виділити 5% від цієї суми. Решту 95% за задумом чиновників повинні вкласти підприємства за рахунок власних коштів. Про це прямо сказано в Концепції зеленого енергетичного переходу України-2050.

"Таким чином, найбільш реалістичним сьогодні виглядає сценарій повної деіндустріалізації України. У країни без промисловості немає майбутнього. Тому, вважаю, що питання забезпечення "зеленого" переходу української економіки повинно бути винесено на РНБО, як питання нацбезпеки", — резюмував народний депутат.

Нагадаємо, 1 квітня 2021 року був представлений на громадське обговорення план НВВ2. Протягом місяця до нього можна направити пропозиції.

ЕкоПолітика проаналізувала документ і основні цілі виконання кліматичного плану по секторах.

Пізніше стало відомо, що до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля вже звернулися представники бізнесу з проханням відхилити проєкт.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції