Бізнес попросив Шмигаля відхилити проєкт НВВ2 shutterstock

Бізнес попросив Шмигаля відхилити проєкт НВВ2

Маргарита Шевченко

Вони вважають показники викидів по секторах нездійсненними

Представники українських бізнес-асоціацій і 14 асоціацій агросектора направили лист прем'єр-міністру Денису Шмигалю, в якому просять не затверджувати проєкт Другого національно визначеного внеску України (НВВ2) в Паризьку угоду.

Зокрема свою позицію озвучили Українська асоціація бізнесу та торгівлі (UBTA) і Центр економічного відновлення. Йдеться про документ, який представило на громадське обговорення Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів.

"Замість цього ми пропонуємо більш детально прорахувати показники НВВ2 на галузевих рівнях із залученням представників відповідних міністерств, експертів, галузевих об'єднань та бізнес-асоціацій", — повідомляють представники бізнесу.

На їхню думку, оновлений показник викидів СО2 (65% до 2030 року щодо 1990 року) викликає питання з точки зору врахування соціально-економічних чинників.

"Залишається незрозумілим, як саме був сформований запропонований в документі оновлений показник НВВ2, і чи було спрогнозовано вплив цих коректив на соціально-економічні індикатори держави", — сказано в зверненні.

Згідно Національній економічній стратегії до 2030 року, параметри економічного зростання встановлені на рівні 6,8%. "Разом з тим, згідно із запропонованим сценарієм НВВ2, передбачено середнє зростання ВВП на рівні 3,5-4,5% в період з 2018-2050 року... Тому виникає потреба в істотному коригуванні НВВ2 для відображення вже затверджених параметрів економічного зростання, або ж в повному коригуванні Національної економічної стратегії", — йдеться в листі.

Крім того, в листі зазначено, що реалізація цілей щодо декарбонізації економіки зажадає залучення значного обсягу інвестицій. При цьому, згідно з листом, саме бізнесу доведеться знайти заявлені Мінприроди 102 млрд євро інвестицій до 2030 року.

"В умовах невизначеності походження фінансових ресурсів для реалізації кліматичних цілей держави, члени UBTA висловлюють занепокоєння через перекладання цього тягаря на плечі вітчизняного бізнесу. Крім цього, виникає питання, чому оцінка потреби в інвестиціях в проєкті розпорядження Кабінету міністрів значно відрізняється в меншу сторону від фінансових оцінок, раніше наведених міжнародною групою експертів, щодо сценаріїв НВВ2", — вважають представники бізнесу.

Йдеться про представлені у травні 2020 року модельні сценарії НВВ2. Відповідно до комбінованого сценарію, капітальні інвестиції оцінювалися в 200-300 млрд євро.

Відзначається, що особливе занепокоєння викликає намір скоротити викиди СО2 в аграрному секторі на 14% від рівня 2017 року. Для цього, згідно з комбінованим сценарієм, необхідно 6,6 млрд інвестицій, джерело яких не визначене.

"Більш того, згідно з чинним законодавством, в Україні не існує системи моніторингу, звітності та верифікації парникових газів. Отже, фактичним індикатором досягнення мети по зменшенню викидів парникових газів є саме витрачені кошти, що суперечить духу Паризької угоди, інтересам України і реальної економічної спроможності держави", — сказано в зверненні.

Автори також стурбовані припущенням, зробленим в інформаційно-аналітичному огляді НВВ2, про те, що "при встановленні нових потужностей відновлюваних джерел енергії, витрати на виробництво електроенергії зростуть на 70% в порівнянні з сьогоднішнім днем".

Нагадаємо, 1 квітня 2021 року був представлений на громадське обговорення план НВВ2. Протягом місяця до нього можна направити пропозиції.

ЕкоПолітика проаналізувала документ і основні цілі виконання кліматичного плану по секторах.

Теги: ,
Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції