УЗ звинуватили в корупції та недбалості, що призвело до масових забруднень Shutterstock

УЗ звинуватили в корупції та недбалості, що призвело до масових забруднень

Катерина Бєлоусова

Екологічний стан УЗ незадовільний, масово забруднені території залізниці, а реальні обсяги засорів тривалий час переховувалися

Нардеп Андрій Одарченко звинуватив керівництво "Укрзалізниці" у службовій недбалості та корупції, яка призвела до масового забруднення територій підприємства. Таке звернення він направив прем'єр-міністрові Денису Шмигалю, повідомляють "Українські новини”.

У зверненні вказано факти порушення законодавства Василем Крилюком, який очолював Управління екологічного менеджменту "Укрзалізниці" (ЦЕКО) у період з 2017-2021 років, а з нового року – Департамент екологічної та технічної безпеки "Укрзалізниці" (ЦЕТБ). Він зазначив, що діяльність Крилюка негативно впливає на роботу всієї залізниці та вимагає негайно усунути його, а також надати пояснення, яким чином на посаду було призначено некомпетентну особу.

"Працюючи на зазначених посадах в "Укрзалізниці", Крилюк паралельно очолює підприємство "Агентство сертифікації, екологічної експертизи та нотифікації" ("АССЕН"), яке надає послуги у сфері екології та сертифікації", – сказано у матеріалі.

Одарченко вважає, що це є конфлікт інтересів. Так, Крилюк у 2020 році ініціював виділення з бюджету "Укрзалізниці" 66,4 млн. гривень на екологічний аудит і 26,3 млн. гривень на отримання сертифікатів ДСТУ.

Перевірки роботи Управління показали, що екологічний стан УЗ – незадовільний, масово забруднені території залізниці, а реальні обсяги засорів тривалий час переховувалися. Ці факти свідчать про неналежне виконання своїх функціональних обов'язків Крилюком.

У депутатському зверненні йдеться, що Крилюк В.М. навмисно довів екологічну безпеку на УЗ до плачевного стану, щоб потім нейтралізувати цю ситуацію шляхом надання послуг через приватну компанію ТОВ "АССЕН", в якій він є керівником і кінцевим бенефіціаром і тим самим виводити державні кошти з обороту підприємства.

На співробітників Департаменту екологічної та технічної безпеки Крилюк неодноразово чинив тиск, щоб перешкоджати їх роботі, що є зловживанням службовим становищем. Також відомо, що Крилюк чинить тиск на фахівців, які знали про його несумлінну роботу, щоб вони звільнялися.

Порушення у роботі Крилюка та Управління у період з 2017 по 2021 роки призвели до кримінальних проваджень, накладення мільйонних штрафів на УЗ, розгляду незадовільного екологічного стану територій залізниці Кабінетом Міністрів України та Радою національної безпеки оборони.

Крім того, Крилюк допустив масову вирубку лісів на майже 6,3 млн гривень, а також незаконний видобуток граніту в кар'єрі, що належить залізниці, який завдав шкоди державі 850 млн гривень.

Одарченко сумнівається і в об'єктивності з боку керівництва та Офісу з економічної та інформаційної безпеки АТ "Укрзалізниця" у питаннях призначення на посади Крилюка та його заступниці Вікторії Везель. Адже вона не мала досвіду управління на керівних посадах, профільної освіти та тривалого трудового стажу в УЗ. Нардеп вважає, що її зять Михайло Титарчук, який працює заступником голови Державної податкової служби, пролобіював призначення Крилюка та Везель.

У 2001-2005 роках було виділено 7,5 млн. гривень на приведення в належний екологічний стан території станції "Одеса-Сортувальна", але роботи так і не були виконані, а гроші – зникли. Ця станція знаходиться в курортній зоні Куяльницького лиману та екологічна ситуація з нею прирівнюється до катастрофи.

Незважаючи на численні запити слідчих органів Державної екологічної інспекції, ЦЕКО не провело перевірку станції "Одеса-Сортувальна" та не допустило на територію контролюючі органи для перевірок.

У цій справі прокуратурою Одеської області було порушено кримінальне провадження №4202016040000019 від 27.03.2020 р., за ч. 5 ст. 191 ККУ.

"Призначаються люди на відповідальні посади, щоб Правління АТ "Укрзалізниця" мало можливість керувати ними та порушувати чинні закони України. З призначень вбачається, що керівництво АТ "Укрзалізниця" зацікавлене у приховуванні реального негативного екологічного стану і це відбувається всупереч вимогам законодавства, програм Президента та КМУ, які на сьогоднішній день приділяють особливу увагу екологічному стану держави", – йдеться у депутатському зверненні.

Про невиконання працівниками Управління екологічного менеджменту своїх обов'язків йдеться й у доповідній записці в.о. директора Офісу з безпеки. У документі зазначається, що за фактом порушення вимог Закону України "Про охорону навколишнього середовища" та "Про об'єкти підвищеної небезпеки" було порушено кримінальні провадження за заявами народних депутатів ВРУ.

Очікується, що порушення в "Укрзалізниці" буде розглянуто міжвідомчою робочою групою Ради національної безпеки та оборони, створеною для забезпечення постійного функціонування залізничної галузі.

Нагадаємо, в Україні презентували ТОП корупційних "зашкварів" 2021 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екс-голові ДЕІ АндріюМальованому вручили підозру у справі розкрадання коштів "Київзеленбуду".

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів