"Укрпошта" потрапила в гучний скандал через смерть 8 млн бджіл: усі подробиці

"Укрпошта" потрапила в гучний скандал через смерть 8 млн бджіл: усі подробиці

Зоряна Бердник

Через інцидент поштова компанія вирішила відмовитися від перевезення бджіл із 2022 року

Вісім мільйонів бджіл загинули під час їх транспортування у вантажівці "Укрпошти" в Закарпатській області.

Мертвих бджіл виявили замовники вантажу в Ужгороді, повідомив у своєму Telegram-каналі журналіст Віталій Глагола. Він же й опублікував відповідні фото.

Зазначається, що бджолярі з Іршави та Виноградова 11 травня відправили поштою до замовників 400 спеціальних пакетів із бджолами, маткою і розплодом.

Через брак кисню і відсіків для провітрювання всі 8 мільйонів бджіл, що були у вантажівці Hyundai, задихнулися.

Пасічники звернулися до поліції та збираються судитися з "Укрпоштою". Вартість усіх цих бджіл на ринку становить близько пів мільйона гривень.

"Вони просто запарилися в тій вантажівці без кисню і під розпеченим металом. Вони ж живі – це не просто вантаж. Їм теж треба кисень, а тут його не було. У мене серце розривається від побаченого. Річ не тільки в матеріальних збитках – бджіл шкода неймовірно", – розповіла бджолярка з Іршавщини Марія Лендел.

Як відреагували на інцидент в "Укрпошті"

У пресслужбі оператора поштового зв'язку заявили про посилення вимог до перевезення бджіл, а з 2022 року "Укрпошта" взагалі відмовиться від надання таких послуг.

Представники "Укрпошти" зазначили, що такий інцидент для "Укрпошти" – перший попри те, що транспортування бджіл відбувається щороку. Однією з його причин назвали високу температуру в регіоні – близько 27 градусів тепла.

"Варто зазначити, що перевезення бджіл відбувалося за встановленими правилами: бджоли були розмішені в дерев’яних ящиках із вентиляційними отворами. Також варто розуміти, що вантажівки, якими "Укрпошта" перевозить відправлення, не абсолютно герметичні – там є доступ повітря. Крім того, на початку сезону співробітники "Укрпошти" були неодноразово проінформовані про умови пересилання бджіл", – йдеться в заяві на сайті компанії.

Нині регіональна дирекція з'ясовує деталі інциденту. Ступінь відповідальності та питання компенсації обіцяють визначити після з'ясування всіх обставин.

Також від 12 травня поштовий перевізник посилив вимоги до пересилання й транспортування бджіл. "Зокрема, вже погоджено з профільною асоціацією питання щодо температурних обмежень: "Укрпошта" не перевозитиме бджіл, якщо температура повітря в місті відправлення чи доставки перевищуватиме +20°С", — уточнює компанія.

"На майбутнє, враховуючи раніше заявлені плани, поточний випадок і те, що обробка таких вантажів автоматичними сортувальними лініями є неможливою, в наступному році компанія припинить надання цієї послуги та буде рекомендувати клієнтам завчасно звертатись до спеціалізованих перевізників, щоб зберегти і свій бізнес, і здоров’я бджіл", — йдеться в тексті заяви.

За добу мертві бджоли загуділи

Згодом, 13 травня, пресслужба "Укрпошти" повідомила, що через добу після інциденту "бджоли почали оживати".

"За даними Закарпатської дирекції АТ "Укрпошта" у 118 ящиках з 300, які вчора сьогодні прибули до Іршавського відділення "Укрпошти", знаходяться живі бджоли. Комахи, які ще вчора здавалися мертвими, імовірно, перебували в стадії пригнічення або спокою. Зараз комахи відновлюють активність", — йдеться в повідомленні.

У Спілці пасічників України пояснили, що стан пригнічення у бджіл може бути спричинений нестачею свіжого повітря, особливо якщо кількість бджіл перевищує рекомендовану норму: через те, що велика кількість бджіл активно рухається всередині коробки, температура в ній підвищується, а вентиляція в кузові не регулюється. Також бджоли можуть увійти в стан підвищеної активності й через надмірну вологість, яку бджоли не можуть виділити зі свого організму, що може призвести до запарювання, якщо в рамці замість меду свіжий нектар.

Нині коробки з бджолами повертають відправникам, які вже формують нову партію комах для відправлення. Частину "реанімованих" бджіл відправники планують повторно переслати замовникам.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у реабілітаційному центрі національного природного парку "Синевир", що на Закарпатті, помер бурий ведмідь Юра, якого визволили з косівського пансіонату.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена